Polonia impune noi reglementări care vor face mai dificile preluările ostile ale firmelor locale de către companii din afara Uniunii Europene
Reglementările fac parte din planul de salvare în valoare de 330 de miliarde de zloţi (78,9 miliarde de dolari) adoptat de Executivul polonez, pentru a atenua potenţialele daune provocate de pandemie asupra celei mai mari economii din Europa Centrală şi de Est.
Ministrul Dezvoltării, Jadwiga Emilewicz (foto), care a elaborat noile reglementări, a declarat că ele vor fi obligatorii timp de doi ani şi se vor aplica în cazul companiilor publice, celor care produc software folosit în centralele energetice, transporturi şi în sistemul de sănătate, precum şi firmelor din energie, telecomunicaţii şi apărare.
„Nu vrem să-i speriem pe investitori, ci doar să protejăm companiile poloneze împotriva preluărilor ostile, pe fondul deteriorării situaţiei economice”, a declarat Jadwiga Emilewicz.
Şi Germania a anunţat în aprilie înăsprirea reglementărilor pentru a proteja firmele interne de preluările nedorite de către investitori din afara Uniunii Europene. Miercuri, Guvernul de la Berlin a anunţat o lege prin care poate opri tentativele ostile de preluare ale companiilor din domeniul sănătăţii.
Reglementările din ambele ţări vin într-un moment în care UE îşi reconsideră relaţiile cu China, pe fondul sporirii investiţiile companiilor de stat în sectoare critice.
În cazul Poloniei, analiştii cred că formaţiunea aflată la putere – Partidul Lege şi Justiţie (PiS) – foloseşte măsurile din planul de salvare pentru a-şi spori controlul asupra sectorului privat. De când a venit la putere, în 2015, Partidul Lege şi Justiţie a sporit controlul asupra sectorului energetic şi bancar din Polonia şi a criticat privatizările realizate anterior.
Conform noilor reglementări, Autoritatea de Concurenţă – UOKiK – va fi responsabilă pentru reglementarea cazurilor în care se achiziţionează participaţii majoritare în astfel de companii.
Reglementările se aplică firmelor ale căror venituri depăşesc zece milioane de euro în fiecare din cei doi ani care preced planificata achiziţie.
Polonia, o ţară cu 38 de milioane de locuitori, înregistra miercuri 19.268 cazuri de contaminare şi 948 de decese.