Îngrijoraţi de intervenţiile militare ale Rusiei în Ucraina, oficiali din Polonia şi statele baltice au cerut în mod repetat o prezenţă militară permanentă a NATO în ţările lor. Dar până în prezent Alianţa s-a limitat să-şi arate angajamentul faţă de aceste state doar printr-o prezenţă limitată a unor trupe prin rotaţie, invocând Actul Fondator NATO-Rusia, înţelegere prin care Alianţa a promis Moscovei că nu va amplasa baze permanente în flancul estic al Alianţei.
La o conferinţă de presă desfăşurată la Bruxelles după o întrevedere cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, preşedintele Poloniei a amintit de această înţelegere, dar a mai menţionat că la ora actuală ‘NATO trebuie să se adapteze noilor circumstanţe, să se consolideze în Europa atât în ceea ce priveşte infrastructura cât şi trupele’. ‘Despre aceasta vom discuta (la summit), despre modul în care ar trebui organizată şi structurată prezenţa. Insist asupra unui lucru, să facem această prezenţă cât mai permanentă posibil’, a subliniat Duda.
‘Este important ca trupele NATO să fie desfăşurate şi vizibile în Europa de Est, să dea prin prezenţa lor o formă de garanţie’ statelor care au graniţă cu Rusia, a continuat preşedintele polonez. El a insistat pe importanţa capacităţilor de descurajare ale Alianţei şi a cerut de asemenea ca la summitul de pe 7-8 iulie să se ia ‘decizii concrete şi precise’ pentru a consolida aceste capacităţi.
‘Nu trebuie să neglijăm dialogul cu Rusia, dar acest lucru implică de asemenea, având în vedere circumstanţele actuale, respectarea dreptului internaţional’, a mai spus liderul polonez.