Monitorizarea electronică şi gardul înalt de 5,5 metri de la frontieră sunt „instrumente importante pentru combaterea migraţiei ilegale, motivate politic, care are ca obiectiv destabilizarea situaţiei din regiune”, a declarat el cu ocazia unei vizite la faţa locului.
Prima secţiune a noii instalaţii are o lungime de 21 de km şi este prevăzută cu camere video şi detectoare de mişcare.
Polonia a încheiat construcţia gardului de la frontiera respectivă în iunie. Graniţa polono-belarusă are 418 km, din care 186 pe sol, iar restul prin lacuri şi râuri.
În zona respectivă a avut loc anul trecut o criză a migraţiei: zeci de mii de refugiaţi din Orientul Mijlociu au încercat să intre ilegal în Polonia, care a acuzat Belarusul că i-a invitat pe migranţi şi le-a asigurat transportul până în apropierea frontierei externe a Uniunii Europene. Fenomenul a fost considerat o reacţie a autorităţilor de la Minsk la sancţiunile impuse de Bruxelles.
Mulţi dintre cei care au ajuns la graniţa Poloniei proveneau din zone de război, punându-i pe polonezi într-o situaţie dificilă; alternativa era primirea necontrolată a migranţilor sau respingerea unor oameni care încercau să scape cu viaţă.
După un vârf în perioada caldă din vara şi toamna lui 2021, fluxul de refugiaţi a scăzut odată cu venirea iernii. Anul acesta, de la începutul lui noiembrie, grănicerii polonezi au raportat 1300 de tentative de trecere ilegală a frontierei prin escaladarea gardului. Numai vineri noaptea au încercat să intre astfel în Polonia 78 de oameni, au anunţat autorităţile pe Twitter.
Sursa foto: Flickr