Problema refugiaţilor s-a numărat printre temele cheie ale campaniei electorale a partidului naţionalist Dreptate şi Justiţie (PiS), care se opune ferm primirii refugiaţilor, pentru alegerile legislative din 2015 în urma cărora a obţinut majoritatea absolută în Parlament.
‘Acest referendum ar putea avea loc în ziua alegerilor legislative din 2019, pentru că astfel opinia polonezilor cu privire la acest subiect va fi clară şi fără echivoc pentru noua majoritate’ parlamentară în urma acestui scrutin, a declarat preşedintele polonez.
‘Astăzi, această problemă nu apare. (…) Guvernul polonez actual nu este de acord cu sistemul de cote european. Noi nu suntem de acord cu relocarea forţată a refugiaţilor pe teritoriul polonez’, a adăugat preşedintele provenit din Partidul conservator şi naţionalist Dreptate şi Justiţie (PiS).
Problema organizării acestui eventual referendum va apărea ‘în cazul în care această chestiune va fi în continuare ridicată la nivel internaţional, la nivel UE, dacă vor exista încercări de a ne forţa, să spunem clar (… ) dacă vom primi refugiaţi’, a mai spus preşedintele.
El a adăugat că organizarea referendumului va depinde de asemenea de prezenţa la vot a polonezilor la referendumul ‘consultativ’ cu privire la modificările Constituţiei care ar putea avea loc pe 11 noiembrie cu ocazia alegerilor locale.
La mijlocul lunii mai, Comisia Europeană a ameninţat că va iniţia proceduri de infringement împotriva Ungariei şi a Poloniei dacă vor refuza în continuare să găzduiască solicitanţi de azil din Italia şi Grecia.