Conform unui act normativ adoptat vineri de Camera inferioară a Parlamentului de la Varşovia, distanţa dintre locuinţe şi noile turbine eoliene onshore va trebui să fie de cel puţin 10 ori înălţimea turbinei, adică aproximativ 1,5-2 kilometri. De asemenea, noile reglementări vor majora taxele pe proprietate plătite de proprietarii de centrale eoliene, ceea ce ar putea provoca falimente în rândul operatorilor.
‘Ca urmare a acestei legi, turbinele eoliene vor dispărea din peisajul polonez’, a declarat Wojciech Cetnarski, preşedintele Polish Wind Energy Association.
Grupul ceh de utilităţi CEZ, care construieşte mai multe parcuri eoliene în Polonia, a avertizat că dacă noua lege va intra în vigoare va fi obligată să reducă valoarea unora din activele sale poloneze şi ar putea lua în considerare demararea unor acţiuni pentru obţinerea de compensaţii.
Reprezentanţii partidului la putere, Partidul Lege şi Justiţie, care a promovat noile reguli, susţin că au fost nevoiţi să reglementeze industria energiei eoliene şi totdată să răspundă la plângerile populaţiei faţă de zgomotul provocat de turbinele eoliene. ‘Din cauza nebuniei provocate de energiile regenerabile creşterea economică a fost afectată’, a declarat ministrul polonez al Energiei, Krzysztof Tchorzewski referindu-se la subvenţiile acordate producătorilor de energie din surse regenerabile.
Normele Uniunii Europene cer ca Polonia să producă 15% din energia sa din surse regenerabile în anul 2020 faţă de 12% în prezent.
Polonia se bazează pe cărbune pentru aproximativ 90% din capacităţile sale de producţie a energiei electrice iar premierul polonez Beata Szydlo, care provine dintr-o familie de mineri, a promis că Polonia va rămâne dependentă de cărbune şi în următoarele decenii.