Polonia: Marile ziare au lăsat prima pagină albă, pentru a cere adoptarea reformei drepturilor de autor în UE
„Facem apel astăzi la eurodeputaţii polonezi să dea dovadă de solidaritate şi să voteze directiva privind drepturile de autor pe piaţa unică digitală”, se explică într-o petiţie semnată de redactorii şefi de la circa 30 de publicaţii naţionale şi regionale poloneze care susţin reforma drepturilor de autor pe internet.
„Creatorii nu primesc o compensaţie suficientă pentru difuzarea operelor lor pe internet. Ei trăiesc deseori în sărăcie sau îşi părăsesc profesia”, se mai arată în textul publicat de cotidianul centrist Rzeczpospolita şi de alte ziare precum Gazeta Wyborcza (de stânga) şi tabloidul Fakt.
Susţinătorii şi opozanţii acestei reforme, ţinta unui lobby intens de mai multe luni, s-au mobilizat puternic în ultimele zile, înaintea votului din Parlamentul European prevăzut pentru marţi asupra acestei directive care s-a aflat în pregătire de doi ani.
Directiva urmăreşte să adapteze la era digitală legislaţia europeană a drepturilor de autor, care datează din 2001, o epocă în care YouTube, deţinut de Google, nu exista.
Articolul 11 prevede crearea unui drept conex dreptului de autor, pentru editorii de presă. El ar urma să le permită instituţiilor media să fie remunerate pentru reutilizarea online a producţiei lor de către agregatori de informaţii precum Google News.
Noua directivă „îi va susţine pe creatori, însă nu îi fa afecta pe internauţi. Ea nu va elimina dreptul de a distribui link-uri, nu va interzice meme-urile şi nu va impune noi obligaţii portalurilor non-comerciale”, se mai arată în petiţie.
Reforma este susţinută de media şi de artişti, care vor să obţină o remuneraţie mai justă de la platforme precum Youtube sau Google, care le folosesc conţinuturile.
Însă ea este combătută cu tărie şi de Google sau Facebook, care profită de încasările publicitare enorme generate de operele pe care le găzduiesc, precum şi de susţinătorii unui internet liber, care se tem că acesta ar putea fi restricţionat.
Zeci de mii de manifestanţi s-au adunat sâmbătă în oraşe din Germania pentru a protesta împotriva acestei reforme, sub sloganul ‘Salvaţi internetul’. Alte manifestaţii au avut loc sâmbătă în Austria, Polonia şi Portugalia.