‘Ţările din vestul Europei, care nu au trăit vremurile comuniste şi nici pe cele post-comuniste, nu înţeleg idiosincraziile şi diferitele lucruri ce se petrec în partea centrală a Europei, în Republica Cehă, în Ungaria, în Polonia, România, Bulgaria, Lituania, Letonia şi în alte câteva ţări. Şi acesta este lucrul pe care încercăm să-l explicăm, acela că Polonia este proeuropeană, dar puţin Bruxelles-sceptică’, a spus Morawiecki la CNN, citat de agenţia poloneză PAP.
Amintindu-i criticile formulate de prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans – ce acuză guvernul polonez de imixtiune politică în funcţionarea sistemului judiciar, motiv pentru care Comisia Europeană a iniţiat procedura Articolului 7 din tratatul UE şi a trimis Polonia în faţa Curţii de Justiţie a UE – reporterul CNN l-a întrebat pe premierul Morawiecki dacă împărtăşeşte opinia exprimată de un membru al guvernului său, care a spus că Polonia este ‘pedepsită’ de UE pentru că nu este ‘ascultătoare’.
În răspunsul său prim-ministrul polonez a susţinut că tensiunile guvernului conservator de la Varşovia cu Bruxellesul nu sunt provocate doar de divergenţele pe tema justiţiei, fiind vorba şi despre alte motive. ‘Am schimbat foarte multe. Am atacat mafiile TVA-ului şi un sistem fiscal fraudulos, care au existat până în 2016, iar acesta este unul dintre motive. Multora nu le convine acest lucru (…) Un alt motiv este că multora nu le convine să avem o politică independentă, că de exemplu nu acceptăm migraţia. Acesta a fost un mare motiv de dispută cu Comisia Europeană. Angela Merkel, cancelarul german, a spus că (…) toţi cei din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu puteţi veni în Europa. Noi am spus ‘nu’. Pentru că noi dorim să ne păstrăm cultura, dorim să ne păstrăm ţara, dar şi din raţiuni de securitate’, a explicat şeful executivului polonez.
Întrebat de prietenia pe care Polonia a găsit-o în persoana ‘autoritarului’ preşedinte Donald Trump, Morawiecki a vorbit despre dorinţa guvernului său de a dezvolta relaţiile economice cu companiile americane şi a susţinut că nu vede relaţia cu SUA în opoziţie cu cea cu UE. ‘Ceea ce cred cu adevărat este că Polonia trebuie să apropie UE şi SUA, pentru că suntem foarte proamericani şi în acelaşi timp foarte proeuropeni. Nu multe ţări sunt aşa. Şi cred că putem fi un fel de integrator al comunităţii transatlantice’, a apreciat premierul polonez.
La insistenţele reporterului, care nu a înţeles cum poate UE să găsească un ‘teren comun’ de înţelegere cu administraţia unui preşedinte american ce a ‘ofensat-o’ pe Angela Merkel, a fost dur cu Theresa May şi a avut o atitudine neadecvată faţă de Jean-Claude Juncker, premierul polonez a făcut o distincţie între ‘formă’ şi ‘substanţă’.
‘Nu vreau să fiu un apărător a tot ce face preşedintele Trump, dar voi sublinia două lucruri: există forma, şi există substanţa. Forma aţi menţionat-o deja, iar substanţa este comerţul liber şi echitabil. Dezechilibrele din balanţele de cont curent, dezechilibrele comerciale, sau contribuţiile diferitelor state NATO în angajamentele comune. Fiecare ţară ar trebui să aloce cheltuielilor militare 2% din PIB sau mai mult, şi numai Polonia şi alte câteva state, inclusiv desigur SUA, fac acest lucru (…) De aceea preşedintele Trump are dreptate în multe privinţe’, a estimat premierul polonez în interviul acordat postului CNN.