Polonia nu ia în considerare conversia forţată a creditelor în franci elveţieni
Decizia neaşteptată a Băncii Naţionale a Elveţiei de elimina pragul minim al cursului de schimb euro-franc a condus la deprecierea cu 22% a zlotului polonez în raport cu francul, ceea ce a provocat dificultăţi pentru cele aproximativ 575.000 de familii din Polonia care au credite în franci. Protestele organizate în mai multe oraşe de cei cu credite în franci au devenit o chestiune politică în Polonia, unde, în acest an, vor avea loc alegeri parlamentare.
‘Am discutat foarte scurt despre soluţiile lui Victor Orban. Acesta nu este cel mai bun exemplu de rezolvare a acestor probleme nu numai pentru sistemul financiar dar şi pentru cei cu credite’, a declarat vice-premierul polonez Janusz Piechocinski referindu-se la deciziile premierului ungar Victor Orban, care anul trecut a ordonat ca toate creditele în valută să fie convertite în forinţi, costurile urmând să fie suportate de bănci.
În paralel, Ministrul polonez al Economiei a propus miercuri ca băncile care operează în Polonia să îi ajute pe cei care au credite în franci elveţieni prin limitarea expunerii lor la fluctuaţiile cursului de schimb. Într-un comunicat de presă Ministerul a informat că a propus băncilor să limiteze amploarea fluctuaţiilor cursului de schimb la 15% în primul an la 40% în următorii cinci ani şi la 100% pe durata de viaţă a creditului. În plus, în cazul în care francul elveţian continuă să se aprecieze, debitorii ar trebui să beneficieze de o perioadă de graţie de până la trei ani.
Guvernul ungar a decis anul trecut să convertească creditele din franci în forinţi la un curs de schimb fix. De asemenea, la începutul acestei luni, Guvernul croat a votat în favoarea obligării băncilor de a absorbi pierderile rezultate de pe urma îngheţării cursului de schimb al francului.