Jacek Rostowski, care ocupă şi postul de vice-prim ministru, a mai spus că economia poloneză, cea mai mare economie est-europeană, va înregistra o creştere de 1,5% în acest an şi un avans de 2,5% anul viitor, ajutată de revenirea zonei euro.
Mai mulţi consilieri juridici au declarat săptămâna trecută că intenţia autorităţilor de la Varşovia de a restructura sistemul de pensii ar putea fi neconstituţională, ceea ce ar putea pune în pericol bugetul pentru anul următor.
‘Această opinie nu constituie un obstacol pentru politicile noastre’, a declarat Rostowski, adăugând că procesul va avea loc la data programată. ‘Vom analiza opinia experţilor şi vom trage concluzii’, a mai spus Rostowski.
Transferul către stat al fondurilor private de pensii, care ar urma să aibă loc în luna februarie 2014, ar trebui să reducă nivelul datoriei publice. Dacă reforma pensiilor private va fi blocată sau amânată, efectul imediat va fi asupra bugetului pe 2014, care este construit plecând de la ipoteza că o mare parte din activele fondurilor private de pensii va fi trecută în bilanţul statului. Fără aceste active, Guvernul de la Varşovia va fi nevoit să-şi reducă cheltuielile înaintea alegerilor care vor avea loc anul viitor.
Deşi este cea mai mare economie est-europeană, Polonia nu are o dată ţintă pentru aderarea la zona euro. În 2008, premierul de atunci Donald Tusk declara că Polonia va adera la zona euro în 2012 însă între timp au izbucnit criza financiară globală şi criza datoriilor din zona iar entuziasmul pentru moneda unică s-a redus.
Jacek Rostowski a declarat că Guvernul de la Varşovia vrea să reducă nivelul datoriei publice până sub 40% din Produsul Intern Brut precum şi să diminueze rata şomajului înainte de a adera la zona euro. Rostowski a mai spus că revenirea zonei euro, principalul partener comercial al Poloniei, va permite economiei poloneze să înregistreze o creştere mai puternică anul viitor.
De asemenea, ministrul polonez de Finanţe a declarat că nu este îngrijorat de posibilitatea ca băncile occidentale să se retragă din Polonia. ‘Băncile străine nu au plecat din Polonia în 2009, nu au plecat în 2012 şi nu avem nici cea mai mică grijă că o vor face în 2014’, a spus Rostowski. Cu toate acestea, oficialul polonez a apreciat că zona euro ar trebui să aibă la dispoziţie un set de instrumente, similare cu împrumuturile stand-by ale Fondului Monetar Internaţional, pentru a sprijini ţările care se confruntă cu probleme.
Potrivit unor oficiali europeni, UE analizează posibilitatea utilizării unui fond destinat statelor membre UE care nu sunt încă în zona euro dar au probleme cu balanţa de plăţi, drept o plasă de siguranţă pentru băncile din acele ţări care nu vor trece testele de stres.