Polonia scapă de vulnerabilitatea faţă de gazele ruseşti – Tusk

Polonia, dependentă în mare măsură de gazele ruseşti, este pregătită să facă faţă unei eventuale întreruperi a livrărilor de către Moscova şi dezvoltarea propriilor infrastructuri gaziere o va pune din 2015 la adăpost de acest risc, a declarat miercuri premierul Donald Tusk, citat de AFP.
Economica.net - joi, 06 mart. 2014, 07:23
Polonia scapă de vulnerabilitatea faţă de gazele ruseşti - Tusk

Această ţară cu 38 de milioane de locuitori, prima economie a Europei de Est, consumă în prezent 14 miliarde m.c. de gaze anual, dintre care două treimi (10 miliarde m.c.) sunt importate din Rusia.

‘De la 1 aprilie, capacitatea fizică de a importa gaze provenite din surse alternative din Vest se va ridica la 5,5 miliarde m.c., datorită interconectorului Mallnow’ în Germania, a indicat dl Tusk.

Potrivit lui, alte instalaţii care leagă Polonia de reţelele germană şi cehă, precum şi dezvoltarea infrastructurilor interne, între care o importantă staţie de pompare la Wloclawek (centrul ţării) care va fi inaugurată în 2 ianuarie 2015, ‘vor permite completarea propriilor noastre resurse de 10,5 miliarde m.c., adică tot atât cât importăm din Rusia’, a precizat premierul polonez într-un discurs în camera inferioară.

‘Rezervele actuale de gaze şi faptul că iarna se sfârşeşte permit să spunem că Polonia nu mai este o ţară vulnerabilă în faţa unor eventuale sancţiuni gaziere din partea vecinului nostru din est (Rusia)’, a subliniat şeful guvernului.

Tusk a lansat un apel la aplicarea unui program de susţinere a dezvoltării sistemului de transportare a gazelor din Ucraina, extrem de dependentă de gazele ruseşti.

Dar, potrivit lui, ‘nu va exista o rezolvare bună a crizei ucrainene dacă Europa nu are încredere în posibilitatea acesteia de a construi o economie suverană, bazată pe propriile sale surse de energie, pe surse diversificate’.

Polonia – care s-a opus în van construirii gazoductului North Stream, aducător de gaze ruseşti spre Europa Occidentală pe sub Marea Baltică – investeşte importante mijloace pentru a exploata zăcămintele sale de gaze de şist, evaluate la aproape 2.000 miliarde m.c. de către Institutul Naţional de Geologie (PIG).

Varşovia intenţionase să termine curând construirea unui terminal maritim de gaze naturale lichefiate (GNL) pe coasta Balticii, având în final o capacitate anuală de a transborda 7,4 miliarde m.c. de gaze.

Te-ar mai putea interesa și
Modernizare gări România: Au început lucrările la halta Neptun. Urmează Costinești
Modernizare gări România: Au început lucrările la halta Neptun. Urmează Costinești
CFR Infrastructură informează că au început lucrările de modernizare și reabilitare aferente stației Neptun hc, parte din proiectul „Modernizarea/Reabilitarea a 47 de stații de cale ferată......
VIDEO Autostrada A1 Sibiu – Pitești: Cum arată nodul rutier Curtea de Argeș, programat pentru deschidere peste o lună
VIDEO Autostrada A1 Sibiu – Pitești: Cum arată nodul rutier Curtea de Argeș, programat pentru deschidere peste o ...
Pasionații de infrastructură au postat imagini cu viitorul nod rutier Curtea de Argeș din Autostrada A1 Sibiu - Pitești. ...
Un şef de la E.ON este noul Ministru al Economiei în Germania
Un şef de la E.ON este noul Ministru al Economiei în Germania
Uniunea Creştin-Democrată (CDU) a desemnat-o luni pe Katherina Reiche pentru postul de ministru al Economiei, transmite ...
Anunţ oficial despre Romsilva. Ce spune Guvernul
Anunţ oficial despre Romsilva. Ce spune Guvernul
Reorganizarea Romsilva nu reprezintă pentru Ministerul Mediului o acţiune de PR, ci o necesitate stringentă, a declarat, ...