Polonia şi Lituania susțin ca în noul pachet de sancțiuni pe care UE îl va adopta împotriva Rusiei să fie inclusă și industria nucleară
Cele două ţări au propus ca grupul energetic Rosatom şi conducerea lui să fie incluse pe lista neagră a UE, ulterior urmând să fie redusă cooperarea în UE cu industria nucleară rusă.
”Este tot mai dificil să obţii unanimitatea necesară în UE pentru sancţiuni suplimentare. Totuşi, noi vom propune un nou pachet ambiţios”, a declarat un diplomat european.
Acesta a adăugat că noul set de sancţiuni europene, ce va avea 10 pagini, ar urma sa fie gata până în 24 februarie, data când se împlineşte un an de la începerea invaziei ruse în Ucraina.
Este de aşteptat ca noile sancţiuni să vizeze şi Belarusul, ţară folosită de Rusia ca platformă pentru atacarea Ucrainei şi unde din octombrie Moscova a desfăşurat trupe pentru exerciţii comune cu armata belarusă.
Ucraina a cerut deja Uniunii Europene să includă grupul energetic Rosatom în viitorul pachet de sancţiuni, o măsură care până acum a fost blocată de către Budapesta, printre alţii.
Ungaria are patru reactoare nucleare construite de Rusia şi intenţionează să se doteze cu încă două care ar urma să fie construite de grupul Rosatom.
Pe ‘lista neagră’ a UE în legătură cu agresiunea rusă contra Ucrainei se află în prezent 1.300 de persoane şi 120 de entităţi. Sancţiunile economice în vigoare includ sectoarele comerţ, transporturi, energie, servicii bancare, media şi apărare.
Diplomaţi europeni au precizat că în noul set de sancţiuni se va încerca din nou să se pună capăt comerţului cu diamante între Belgia şi Rusia şi să se interzică schimburile comerciale cu bunuri care pot fi utilizate în scopuri militare.
Citește și:
Sursa foto: Wikipedia