Update: Slovacia, Polonia și Ungaria extind unilateral interdicția privind importurile de cereale ieftine din Ucraina

Update: Ministrul slovac al Agriculturii Jozef Bires a anunțat că și țara sa va extinde perioada de interdicție a importului de cereale din Ucraina. Guvernul slovac va menține acest embargou până la sfârșitul anului.
AGERPRES - vin, 15 sept. 2023, 21:31
Update: Slovacia, Polonia și Ungaria extind unilateral interdicția privind importurile de cereale ieftine din Ucraina

Știrea inițială

Polonia a anunţat vineri seară că prelungeşte unilateral începând de la miezul nopţii interdicţia asupra importului a patru produse agricole ucrainene, după ce Comisia Europeană a respins cererea statelor UE vecine Ucrainei de a prelungi această măsură.

„Vom extinde această interdicţie, în pofida refuzului lor, în pofida refuzului Comisiei Europene”, a confirmat premierul polonez Mateusz Morawiecki (foto), potrivit agenței Reuters, citată de Agerpres. „O vom face pentru că este in interesul fermierului polonez”, a adăugat el.

Guvernul polonez a transmis deja în mod repetat că, indiferent de decizia Comisiei Europene, va prelungi unilateral această interdicţie, provocând proteste din partea Guvernului ucrainean, care a ameninţat că se va adresa Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC).

Dar Polonia a atenţionat Ucraina că nu este îndreptăţită să se adreseze OMC, întrucât intrarea liberă a produselor ucrainene pe piaţa UE „a fost un gest unilateral de bunăvoinţă din partea Uniunii, nu o obligaţie legală bilaterală pe care Ucraina să o poată reclama prin mijloace legale”.

Ungaria

La rândul său Ungaria a anunțat că prelungește interdicțiile privind importul de cereale din Ucraina și mai mult decât atât extinde și lista cu produse alimentare aflate sub embargou.

Astfel, Budapesta a impus o interdicţie naţională de import pentru 24 de produse agricole ucrainene, inclusiv cereale, legume şi mai multe produse din carne şi miere, potrivit unui decret guvernamental publicat vineri, relatează Reuters.

„Ungaria îşi va închide frontierele pentru 24 de produse ucrainene”, faţă de patru până acum, cu scopul de a „proteja interesele agricultorilor noştri”, a anunţat pe Facebook ministrul Agriculturii, Istvan Nagy, citat de AFP.

Interdicţia intră în vigoare din 16 septembrie. Ungaria a decis să interzică în mod unilateral importurile de produse alimentare ucrainene, după ce Comisia Europeană a anunţat că nu va prelungi interdicţia actuală privind importurile de cereale ucrainene în cele cinci ţări vecine ale Ucrainei din UE, care urmează să expire vineri.

Pentru a ajuta Ucraina după războiul pornit de Rusia contra acestei ţări în februarie anul trecut, UE a suspendat taxele vamale şi celelalte măsuri de apărare comercială asupra importurilor ucrainene, inclusiv cereale şi alte produse alimentare.

În acest timp, mari cantităţi de cereale ucrainene care ar fi trebuit doar să tranziteze statele est-europene prin „coridoarele de solidaritate” (create pentru a ajuta Ucraina să-şi exporte cerealele după ce nu şi-a mai putut folosi porturile de la Marea Neagră) au rămas în aceste ţări, unde au fost comercializate sub preţurile pe care le pot oferi producătorii locali, aceasta şi ca urmare a faptului că cerealelor ucrainene nu li s-a impus de către Bruxelles respectarea standardelor europene de calitate.

Toate acestea au distorsionat pieţele ţărilor est-europene şi le-au provocat agricultorilor din aceste ţări pierderi compensate doar parţial prin despăgubirile aprobate de Comisiei Europeană.

După ce Polonia, Ungaria, Slovacia şi Bulgaria au interzis temporar importurile unor produse agroalimentare ucrainene, în special cereale, Comisia Europeană a ajuns la sfârşitul lunii aprilie la un acord cu aceste patru ţări, plus România, pentru ca ele să garanteze tranzitul cerealelor ucrainene, în schimbul unor „măsuri excepţionale de salvgardare” aplicate pentru patru produse agricole ucrainene, respectiv grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea soarelui, acord care a expirat pe 15 septembrie.

Cele cinci ţări ceruseră Comisiei Europene prelungirea acestei interdicţii, solicitare în final respinsă vineri de Bruxelles, care a motivat că „distorsiunile de pe pieţele celor cinci state membre care sunt vecine cu Ucraina au dispărut”.

Potrivit Comisiei, Ucraina a promis că va introduce în termen de 30 de zile „măsuri legale”, cum ar fi un sistem de licenţe la export, „cu scopul de a evita orice distorsiune a pieţei” în ţările vecine membre ale UE.

Până când aceste iniţiative vor intra în vigoare, Ucraina a promis de asemenea că va aplica începând de sâmbătă „măsuri efective pentru controlul exporturilor” respectivelor patru produse agricole, pentru „e evita orice distorsiune a pieţei” în statele sale vecine membre ale UE (Polonia, România, Bulgaria, Slovacia şi Ungaria).

De asemenea, adaugă Comisia, Kievul va trebui să prezinte până luni un plan de acţiune pe platforma de coordonare ce reuneşte executivul comunitar, Ucraina şi cele cinci state vecine membre ale UE, platformă pe care vor fi abordate problemele ce rezultă din creşterea exporturilor ucrainene. Comisia Europeană şi Ucraina vor monitoriza situaţia în cadrul acestei platforme „pentru a putea reacţiona în faţa oricărei situaţii neprevăzute”, mai afirmă executivul comunitar.

În schimbul acestor angajamente ale Ucrainei, „Comisia Europeană se va abţine să impună orice restricţie în timp ce măsurile efective ale Ucrainei sunt în vigoare şi funcţionează deplin”.

Citește și:

 

Te-ar mai putea interesa și
BNR: Soldul creditului neguvernamental a ajuns în noiembrie la valoarea de 418,1 miliarde de lei
BNR: Soldul creditului neguvernamental a ajuns în noiembrie la valoarea de 418,1 miliarde de lei
Soldul creditului neguvernamental acordat de instituţiile de credit a crescut în noiembrie 2024 cu 0,5% faţă de luna anterioară (0,1% în termeni reali), până la nivelul de 418,154 de miliarde......
Salariile bugetarilor au crescut cu 6 miliarde de euro în acest an, în România. La ce sumă imensă s-a ajuns, ca să se impună înghețarea pentru tot anul 2025
Salariile bugetarilor au crescut cu 6 miliarde de euro în acest an, în România. La ce sumă imensă s-a ajuns, ca să ...
Cheltuielile de personal ale statului al crescut în anul 2024 cu 32 de miliarde de lei, și au ajuns la 164 de miliarde ...
Statele Unite impun sancțiuni împotriva miliardarului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul de facto al Georgiei
Statele Unite impun sancțiuni împotriva miliardarului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul de facto al Georgiei
Departamentul de Stat american a anunţat vineri sancţiuni împotriva oligarhului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul ...
INGHA: Debitul Dunării la intrarea în ţară va fi în creștere în următoarele zile, până la 4.900 mc/s
INGHA: Debitul Dunării la intrarea în ţară va fi în creștere în următoarele zile, până la 4.900 mc/s
Debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere în următoarele zile până la valoarea ...