Polonia trebuie să încurajeze fuziunea companiilor de stat – ministrul Activelor Statului

Polonia ar trebui să continue fuziunea în rândul companiilor de stat, pentru a-şi întări economia, afectată de pandemia de COVID-19, a afirmat ministrul Activelor Statului, Jacek Sasin, transmite Reuters, citată de Agerpres.
Economica.net - mar, 28 apr. 2020, 10:37
Polonia trebuie să încurajeze fuziunea companiilor de stat - ministrul Activelor Statului

Luni, grupul petrolier polonez PKN Orlen a finalizat preluarea companiei de utilităţi Energa şi a anunţat că vrea să achiziţioneze rivala mai mică Lotos, dacă va obţine aprobarea Comisiei Europene.

„Consolidarea companiilor de stat este în direcţia potrivită. Trebuie creaţi jucători mari, puternici şi, odată ce bugetele de investiţii sunt combinate, ei vor putea implementa proiecte ambiţioase, se vor dezvolta şi vor concura pe piaţa din Europa”, a spus Sasin. Acesta a adăugat, referitor la preluări: „PKN nu şi-a spus ultimul cuvânt”, scrie Agerpres.

De asemenea, ministrul Activelor Statului a sugerat că Polonia ar trebui să aibă un control mai mare asupra economiei, pentru a lupta contra crizei provocate de epidemie.

„De mulţi ani ni se spune că statul nu ar trebui să fie prezent în economie … este ceva rău când statul este proprietar. Ni s-a spus că un capital nu are naţionalitate şi e bine dacă există mult capital străin. Astăzi, în lumina evenimentelor din jurul nostru, vedem cât de greşite sunt aceste teorii”, a apreciat Sasin.

De când a venit la putere, în 2015, Partidul Lege şi Justiţie a sporit control asupra sectorului energetic şi bancar din Polonia.

Bancherii estimează că în Polonia vor rămâne doar cinci mari grupuri bancare, pe măsură ce o serie de bănci mai mici vor fi scoase la vânzare, deoarece nu reuşesc să crească veniturile în contextul dobânzilor reduse şi pentru că nu au amploarea necesară de a concura cu marii jucători de pe piaţă.

Săptămâna trecută, vicepremierul Jadwiga Emilewicz a anunţat că Guvernul Poloniei intenţionează să protejeze companiile, afectate de pandemie pentru a nu fi preluate ieftin de fondurile de capital privat.

Propunerea se va adăuga planului de măsuri fiscale în valoare de 330 miliarde de zloţi (78,9 miliarde de dolari) adoptat de Guvernul de la Varşovia, pentru a atenua potenţialele daune provocate de pandemie.

„De asemenea, propunerea este menită să protejeze companiile poloneze, construite cu trudă în ultimii 30 de ani, pentru a nu deveni ţinte ieftine de preluare în această situaţie dificilă. Nu vrem ca fondurile străine să ajungă uşor la companiile cu capital polonez, deoarece valoarea lor este foarte scăzută”, a declarat Emilewicz, la o conferinţă de presă.

Oficialul a adăugat că Executivul ar putea extinde lista companiilor de importanţă strategică care nu pot fi vândute fără aprobarea sa. În prezent, pe această listă se află inclusiv firme din domeniul energetic.

Săptămâna trecută unele dintre restricţii au început să fie relaxate în Polonia, fiind redeschise parcurile şi fiind permis un număr mai mare de cumpărători în magazinele alimentare.

Polonia, o ţară cu 38 de milioane de locuitori, înregistra marţi 11.902 cazuri de contaminare şi 562 de decese.

Deşi restricţiile ar putea ţine sub control epidemia, acestea subminează tendinţele comerciale şi de consum şi ar putea împinge Polonia în cea mai adâncă recesiune de la începutul anilor ’90, au avertizat analiştii de la Morgan Stanley. 

Te-ar mai putea interesa și
Burduja: La această oră avem 29.463 de puncte de consum nealimentate. La nivelul ţării sunt 144 de localităţi. Se intervine cu 241 de echipe
Burduja: La această oră avem 29.463 de puncte de consum nealimentate. La nivelul ţării sunt 144 de localităţi. Se intervine ...
Un număr de 29.463 de puncte de consum erau nealimentate vineri după-amiaza, respectiv 144 de localităţi, dar nivelul de mobilizare pentru remedierea avariilor este foarte bun, pe teren fiind 241......
Gigantul Bosch, cu peste 10.000 de angajaţi în România, anunță concedierea a mai bine de 5.000 de angajaţi la nivel mondial – Reuters
Gigantul Bosch, cu peste 10.000 de angajaţi în România, anunță concedierea a mai bine de 5.000 de angajaţi la nivel ...
Gigantul german din domeniul ingineriei Robert Bosch a anunţat că intenţionează să concedieze până la 5.500 de angajaţi, ...
COP29 – Premieră după negocieri. Preşedinţia din Azerbaidjan propune 250 de miliarde de dolari pentru contribuţia ţărilor dezvoltate în combaterea schimbărilor climatice
COP29 – Premieră după negocieri. Preşedinţia din Azerbaidjan propune 250 de miliarde de dolari pentru contribuţia ...
Preşedinţia azeră a COP29 a propus stabilirea contribuţiei ţărilor dezvoltate la finanţarea combaterii schimbărilor ...
Predoiu, despre Schengen: Era important să avem un acord. Ne-am atins acest obiectiv, toate ţările, nu numai România
Predoiu, despre Schengen: Era important să avem un acord. Ne-am atins acest obiectiv, toate ţările, nu numai România
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a declarat vineri, la Budapesta, că era important ca vineri să se ajungă ...