Polonia va cere reformarea Frontex şi se va opune la summitul UE acordului privind migranţii, spune Morawiecki

Polonia va cere reformarea Frontex, agenţia europeană de pază a frontierelor externe, şi mai multe fonduri pentru a combate migraţia, a declarat joi prim-ministrul Mateusz Morawiecki, care se pregăteşte să se opună unui acord privind migraţia la summitul UE care începe joi la Bruxelles, transmite Reuters.
AGERPRES - joi, 29 iun. 2023, 13:34
Polonia va cere reformarea Frontex şi se va opune la summitul UE acordului privind migranţii, spune Morawiecki

Potrivit acordului la care s-a ajuns în această lună, fiecare stat membru va fi responsabil de un anumit număr de migranţi, dar nu va fi neapărat obligat să îi preia pe teritoriul său.

Statele care nu vor dori să primească migranţi ilegali şi refugiaţi vor ajuta ţările-gazdă cu bani (circa 20.000 euro/persoană), echipament sau personal.

Polonia spune că va organiza un referendum pe tema acordului, posibil în aceeaşi zi cu alegerile legislative ce vor avea loc în octombrie sau noiembrie.

‘La reuniunea Consiliului European voi propune un plan de securizare a frontierelor’, a declarat joi Morawiecki într-o conferinţă de presă.

‘Nu relocării forţate de migranţi, nu încălcării dreptului de veto al statelor individuale şi nu încălcării principiului suveranităţii deciziilor, nu penalităţilor impuse de la Bruxelles’, a adăugat el.

Potrivit lui Morawiecki, agenţia Frontex – cu sediul la Varşovia – ar trebui reformată pentru a fi ajutată să se ocupe mai eficient de traficanţii de persoane.

Statele responsabile cu securizarea frontierelor externe ale UE ar trebui să primească mai multe fonduri, iar prestaţiile sociale pentru cei care intră pe teritoriul Uniunii ar trebui limitate, a mai spus premierul polonez.

Partidul Lege şi Justiţie (PiS), aflat la guvernare în Polonia, s-a opus vehement tentativelor anterioare ale Bruxellesului de relocare de migranţi pe baza unui sistem de cote, Varşovia invocând preocupări de securitate.

PiS spune că ar fi injust ca Polonia să fie forţată să preia migranţi având în vedere că a primit deja între 1,5 şi 2 milioane de refugiaţi ucraineni.

Cu toate acestea, criticii afirmă că acordul nu va obliga Polonia să preia mai mulţi migranţi şi că PiS foloseşte acest subiect ca un instrument de campanie pentru a câştiga un al treilea mandat la alegerile din toamnă.

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a declarat în această lună pentru portalul polonez Onet că Polonia ar avea de fapt de câştigat de pe urma acordului privind migraţia şi că statele care se confruntă cu presiuni migraţioniste sunt exceptate de la a face plăţi de solidaritate.

Te-ar mai putea interesa și
COP29 – Cel mai recent proiect de acord a fost respins de UE, SUA, China și statele arabe
COP29 – Cel mai recent proiect de acord a fost respins de UE, SUA, China și statele arabe
Ţările bogate şi cele în curs de dezvoltare nu s-au apropiat de un acord joi, în cadrul conferinţei privind schimbările climatice COP29 de la Baku, după publicarea unui proiect ce a fost......
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la ...
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...