Polonia va cumpăra încă 486 de lansatoare de rachete HIMARS din Statele Unite

Guvernul polonez a aprobat un contract pentru achiziţia a 486 de lansatoare multiple de rachete M142 HIMARS din SUA, în valoare totală de circa 10 miliarde de euro, pentru consolidarea capacităţilor armatei poloneze în faţa unei eventuale ameninţări din partea Rusiei, a anunţat luni ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, potrivit agenţiilor AFP şi EFE, relatează Agerpres.
AGERPRES - lun, 11 sept. 2023, 17:04
Polonia va cumpăra încă 486 de lansatoare de rachete HIMARS din Statele Unite

Contractul include transfer de tehnologie, integrarea lansatoarelor HIMARS cu sistemele de management al luptei TOPAZ de producţie poloneză şi montarea lor pe şasiuri poloneze JELCZ.

Acest contract se adaugă celui pentru achiziţia a 18 lansatoare HIMARS semnat în 2019, în valoare de peste 400 de milioane de euro şi din care primele unităţi au fost livrate recent Poloniei. „Împreună cu cele 18 lansatoare comandate în 2019, adică un batalion, armata poloneză va dispune de 500 de lansatoare HIMARS, repartizate în 28 de batalioane”, a spus ministrul polonez al Apărării.

Potrivit autorităţilor de la Varşovia, odată ce va fi încheiată integrarea primelor sisteme HIMARS cu sistemul TOPAZ (care coordonează drone, tancuri şi staţii radar), vor putea fi recepţionate şi desfăşurate cele 486 de sisteme, livrarea acestora urmând să înceapă în anul 2025.

Potrivit presei poloneze, anul acesta în luna mai Varşovia a cerut Washingtonului oficial să-i vândă circa 500 de lansatoare HIMARS, dar compania producătoare Lockheed Martin a răspuns că poate onora o comandă doar de aproximativ 200 de unităţi.

De asemenea, Polonia a anunţat recent că va fi înfiinţat pe teritoriul său un centru logistic de mentenanţă şi reparaţii pentru sistemele HIMARS, centru care va putea fi folosit şi de alte ţări.

Ţară vecină şi susţinătoare puternică a Ucrainei în războiul cu Rusia, Polonia va aloca anul acesta Apărării 4% din PIB, adică dublu faţă de procentul de 2% cerut în cadrul NATO.

„Ştim că liderii Kremlinului au decis să reconstruiască imperiul rus. Obiectivul nostru este de a crea o situaţie în care o armată poloneză puternică va putea cu adevărat să descurajeze agresorul”, a motivat Mariusz Blaszczak această politică de înarmare.

De când a început războiul în Ucraina, Polonia a încheiat numeroase contracte pentru achiziţii masive de armament, în special cu SUA şi Coreea de Sud. Pentru unul din aceste contracte, Washingtonul a aprobat la sfârşitul lunii august vânzarea a 96 de elicoptere de atac Apache către armata poloneză, contract în valoare de 12 miliarde de dolari.

Alte contracte majore de achiziţii de armament din SUA au fost semnate pentru 32 de avioane de luptă F-35, 366 de tancuri Abrams şi sisteme antiaeriene Patriot.

Din Coreea de Sud armata poloneză va cumpăra circa o mie de tancuri K2, aproximativ 700 de obuziere autopropulsate, 50 de avioane de luptă FA-50 şi 288 de lansatoare multiple de rachete K239.

Polonia a încheiat de asemenea cu filiala britanică a producătorului de armament european MBDA un contract de circa 2,4 miliarde de dolari pentru achiziţia de rachete antiaeriene, plus un contract de circa 1,4 miliarde de euro pentru patru sisteme norvegiene de rachete antinavă Kongsberg.

Sursa foto: Picryl.com

Te-ar mai putea interesa și
Sezamo: Valoarea coșului mediu din magazinul online a crescut de acest Crăciun cu 15% față de o săptămână obișnuită. Cea mai mare comandă – 5.800 de lei
Sezamo: Valoarea coșului mediu din magazinul online a crescut de acest Crăciun cu 15% față de o săptămână obișnuită. ...
Supermarketul online Sezamo a vândut în intervalul 21-26 decembrie cu 15% în plus per coș față de săptămâna anterioară, clienții adăugând la comandă 2-3 articole suplimentare în plus.......
Portugalia: Preţurile locuinţelor au înregistrat cea mai mare creştere din ultimii aproape doi ani, în al treilea trimestru din 2024
Portugalia: Preţurile locuinţelor au înregistrat cea mai mare creştere din ultimii aproape doi ani, în al treilea trimestru ...
Preţurile bunurilor imobiliare în Portugalia au înregistrat în trimestrul trei din 2024 cea mai mare creştere din ultimii ...
Audi a demarat producția de mașini electrice la noua sa uzină din China
Audi a demarat producția de mașini electrice la noua sa uzină din China
Uzina Audi FAW NEV Company, deținută de Audi și partenerul său chinez FAW, a început producția de modele Audi complet ...
Depozitele în lei ale societăților nefinanciare s-au majorat cu 3%, până la 188 miliarde de lei
Depozitele în lei ale societăților nefinanciare s-au majorat cu 3%, până la 188 miliarde de lei
Depozitele în lei ale altor sectoare (societăţi nefinanciare şi instituţii financiare nemonetare) s-au majorat cu 3% ...