Aproximativ 550.000 de polonezi au credite ipotecare în franci contractate înainte de criza financiară când zlotul polonez era relativ puternic în raport cu francul. În prezent, o parte dintre aceştia au probleme la rambursare în urma deciziei Băncii Naţionale a Elveţiei din 15 ianuarie de a elimina pragul minim al cursului de schimb euro-franc, care a condus la deprecierea cu 22% a zlotului polonez în raport cu francul.
Într-o conferinţă comună cu preşedintele Asociaţiei băncilor poloneze, Janusz Lewandowski a declarat că băncile îşi vor prezenta propunerile la un forum care va fi organizat miercuri. ‘Pot să confirm angajamentul băncilor poloneze cu privire la punctul cheie potrivit căruia ratele nu ar trebui să fie mai mari decât erau înainte de eliminarea pragului minim al cursului de schimb al francului’, a spus Lewandowski.
Guvernul polonez a propus o serie de măsuri de sprijinire a celor care au luat credite în franci care presupune ca băncile să reducă dobânzile. Însă, cu toate acestea, autorităţile de la Varşovia au respins varianta adoptată în Ungaria care prevede conversia forţată în moneda locală a creditelor în franci, la un curs de schimb istoric.
‘Nu va fi un acord cu privire la o conversie unică. Acest lucru trebuie întins în timp’, a spus Lewandowski. Acesta a mai precizat că Guvernul ar putea interveni în mod direct doar în ultima instanţă, dacă băncile nu vor oferi clienţilor măsuri de sprijin adecvate.
Până acum impactul aprecierii francului asupra economiei poloneze a fost unul redus. Banca centrală a Poloniei a estimat luni că aprecierea francului consumă, în medie, până la patru procente din veniturile lunare disponibile ale gospodăriilor cu credite în franci. De asemenea, Banca centrală a Poloniei susţine că dacă francul elveţian ar rămâne la cursul de 4,30 zloţi, Produsul Intern Brut al Poloniei ar fi amputat cu 0,1 procente. Între timp, însă, francul s-a depreciat cu aproximativ 12% în raport cu zlotul polonez.