Touchstone a comunicat această informaţie în timpul Expoziţiei Internaţionale a Industriei Apărării, care se desfăşoară la Kielce (centrul Poloniei) şi a explicat că, în doar câteva săptămâni, radarele, generatoarele şi sistemele de control al incendiilor care alcătuiesc acest sistem complex vor deveni operaţionale, scrie Agerpres.
În noiembrie 2017, Polonia a devenit prima ţară pentru care SUA au autorizat vânzarea complexului sistem de control unificat al apărării aeriene şi al apărării antirachetă (IBCS) Patriot şi în total va primi două baterii cu 8 lansatoare fiecare, 208 rachete Patriot PAC-3 MSE şi 11 proiectile suplimentare, acestea din urmă fără încărcătură, pentru a putea face teste.
Bateriile Patriot care vor ajunge în Polonia sunt varianta care foloseşte radare cu un câmp de detecţie de 120 de grade, dar şi versiunea mai avansată, cu radare cu o rază de detecţie de 360 de grade, care vor ajunge însă în această ţară într-o a doua fază.
Potrivit lui Ryan Lehman, de la compania Raytheon, ”este posibil ca industria poloneză să participe la producţia acestor radare”.
Costul programului ”Wisla” de apărare aeriană, în care este inclus sistemul Patriot, a fost subiect de polemică din cauza creşterii preţului, în contextul în care, în 2018, ministrul apărării polonez Mariusz Blaszczak anunţase că va costa ”la jumătate”.
Contractul semnat în 2018 prevede plata a 4,5 miliarde de euro pentru prima fază a programului, însă costul celei de-a doua faze va depinde de ce anume va alege Varşovia: fie cumpără mai multe rachete PAC-3 MSE, fie preferă rachetele SkyCeptor, o opţiune mai puţin costisitoare şi compatibilă cu restul componentelor Patriot.
În ultimii ani, Polonia a întreprins un program ambiţios de extindere şi modernizare a forţelor sale armate, aminteşte EFE.