Polonia va organiza în aceeași zi cu alegerile generale din acest an un referendum privind migrația

03 07. 2023
Mateusz_Morawiecki_MSC_2018-scaled

Vorbind la o conferinţă de presă, premierul polonez a motivat că desfăşurarea concomitentă a celor două scrutine va evita costurile suplimentare.

Referendumul decis de guvernul polonez priveşte un plan al Comisiei Europene de a reloca anual circa 120.000 de migranţi din statele UE aflate în prima linie a sosirii migranţilor dinspre Africa, Orientul Mijlociu şi Asia către celelalte state membre ale UE. Pentru statele membre ce refuză aceste relocări, planul Bruxellesului prevede alternativa plăţii unei contribuţii de 20.000 de euro pentru fiecare migrant refuzat, contribuţie considerată de guvernul polonez ca fiind de fapt o „amendă”.

Acest plan a fost adoptat la începutul lunii iunie la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) prin majoritate calificată. Din cauza impunerii unor noi cote obligatorii de refugiaţi sau, ca alternativă, respectiva contribuţie financiară, Polonia şi Ungaria au votat împotriva textului, iar Bulgaria, Lituania, Malta şi Slovacia s-au abţinut. Acordul obţinut astfel va fi baza negocierilor viitoare cu Parlamentul European pentru adoptarea unui Pact european privind azilul şi migraţia.

Polonia a contestat în mod special procedura prin care a fost adoptat acordul, şi anume neutralizarea opoziţiei unor state membre apelându-se la majoritatea calificată, în locul consensului. Deşi textul conţine de asemenea prevederi care înăspresc regulile privind dreptul de azil în UE, guvernul polonez consideră că acestea sunt în continuare insuficiente pentru a descuraja migraţia ilegală. „Deschiderea astfel a frontierelor Europei înseamnă deschiderea pieţei negre unde contrabandiştii şi traficanţii de persoane se îmbogăţesc”, a explicat premierul Morawiecki.

Guvernul său a transmis deja că nu va aplica noile cote obligatorii de refugiaţi, la fel cum nu le-a aplicat nici pe cele decise tot prin majoritate calificată în Consiliul JAI în 2015, mai ales că între timp Polonia a primit din Ucraina între 1,5 şi 2 milioane de refugiaţi de război.

Sursa foto: Wikipedia