Tusk a promis să restabilească statul de drept în cea mai mare ţară estică a UE, după ce a înlăturat de la putere partidul naţionalist Lege şi Justiţie (PiS), care a fost în conflict cu UE timp de aproape un deceniu în privinţa drepturilor democratice.
„Salut angajamentul de a pune statul de drept în fruntea agendei guvernului dumneavoastră”, a declarat Von der Leyen, după o întâlnire cu Tusk la Bruxelles.
Anunţând primul transfer – care face parte dintr-un program al UE pentru a ajuta tranziţia energetică de la combustibilii fosili şi nu are condiţiile obişnuite ale blocului comunitar privind statul de drept -, şefa CE a spus că vor veni mai mulţi bani pe măsură ce Polonia va restabili un sistem judiciar independent.
„Va trebui să recuperăm timpul pierdut”, a declarat ea.
Von der Leyen a salutat obiectivul Varşoviei de a se alătura Parchetului European (EPPO), ceea ce PiS a refuzat să facă.
Salutând ceea ce a glumit ca fiind un cadou de Crăciun din partea executivului UE, Tusk a declarat că Polonia va reconstrui instituţiile democratice şi va juca un rol mai activ în Europa, o altă schimbare observată la Varşovia după ani de izolare tot mai profundă a PiS.
„Va continua”, a scris el pe reţelele de socializare.