Polonia vrea să atragă 30.000 de locuri de muncă după ieşirea Marii Britanii din UE

Polonia va atrage anul acesta 30.000 de locuri de muncă britanice în domeniul furnizării de servicii, a anunţat marţi guvernul de la Varşovia, deoarece cel mai mare membru al UE din Est vrea să atragă companiile care iau în considerarea părăsirea Marii Britanii după ieşirea ţării din Uniunea Europeană (Brexit), transmite Reuters şi Bloomberg.
Economica.net - mar, 24 ian. 2017, 15:01
Polonia vrea să atragă 30.000 de locuri de muncă după ieşirea Marii Britanii din UE

După ce peste un milion de polonezi au plecat să lucreze în Regatul Unit şi în alte state din Europa Occidentală, de la aderarea ţării la UE, în 2004, Guvernul de la Varşovia încearcă să-i aducă înapoi.

Mateusz Morawiecki, adjunctul premierului polonez, a anunţat luni un plan de 1.000 de miliarde de zloţi (245 de miliarde de dolari) pentru a face economia mai inovativă şi mai puţin bazată pe investiţiile externe.

Autorităţile poloneze au discutat anul trecut cu peste 30 de companii din sectorul serviciilor financiare şi din alte domenii în legătură cu mutarea forţei lor de muncă din Marea Britanie după Brexit, a explicat Morawiecki.

Acesta a adăugat că ‘polonezii se îndreaptau spre Londra, acum companiile din capitala Marii Britanii îşi vor reloca forţa de muncă în Polonia’. Guvernul a primit informaţii referitoare la planurilor mai multor companii privind investiţii în Polonia.

În timp ce oraşele Frankfurt şi Paris caută să atragă de la Londra marile bănci şi operaţiunile lor de clearing în euro, statele din Europa Centrală şi de Est, unde costurile cu forţa de muncă sunt mai scăzute, încearcă să convingă companiile să-şi relocheze centrele de suport şi alte operaţiuni în CEE.

În industria financiară şi în contabilitate, nivelul mediu al salariilor din Polonia se ridică la aproximativ 104.000 zloţi (25.500 de dolari) pe an, conform datelor Antal Salary Report.

Rata şomajului în Polonia, cu o populaţie de 38 de milioane de locuitori, a ajuns la nivelul record scăzut, de 8,3%.

Ţara a reuşit să atragă multe firme din domeniul furnizării de servicii, care aveau anul trecut 212.000 angajaţi şi intenţionează să ajungă la 300.000 în 2020. Printre numele mari sunt International Business Machines Corp (IBM) şi Cisco Systems Inc.

În industria serviciilor financiare, banca elveţiană UBS AG deţine la Cracovia unul din cele două hub-uri globale.

Banca americană Goldman Sachs, care vrea să-şi înjumătăţească numărul de angajaţi din Londra, îşi va extinde biroul din Varşovia cu câteva sute de persoane, a anunţat recent publicaţia germană Handelsblatt.

Şi JPMorgan Chase & Co ar putea muta 2.500 de locuri de muncă în Europa Centrală, conform unui articol apărut luni în publicaţia poloneză Puls Biznesu.

Industria financiară a Marii Britanii ar putea pierde venituri de până la 38 de miliarde de lire sterline (48,34 miliarde de dolari) în eventualitatea unui ”hard Brexit”, care va impune ţării un acces restricţionat la piaţa unică europeană, potrivit unui raport recent al firmei de consultanţă Oliver Wyman, realizat la cererea grupului de lobby TheCityUK.

Dacă firmele financiare îşi pierd dreptul de a-şi vinde liber serviciile în toată Europa, ar putea dispărea 75.000 de locuri de muncă, avertizează raportul Oliver Wyman. Sunt în creştere speculaţiile conform cărora acest sector – care include băncile de retail, de investiţii, firmele care gestionează active, companiile de asigurări – îşi va pierde drepturile în urma ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Viitorul Londrei ca şi centru financiar european va fi unul dintre principalele subiecte de negociere în procesul ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, deoarece este cel mai mare sector de export al ţării şi cea mai mare sursă de venituri din taxe.

Serviciile financiare din Marea Britanie generează anual venituri între 190 – 250 miliarde de lire sterline şi are aproximativ 1,1 milioane de angajaţi, se arată în raport. Taxele plătite de industria financiară se ridică la aproximativ 60 – 67 miliarde de lire sterline.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul a aprobat indicatorii tehnicoeconomici pentru realizarea unei noi legături între Autostrada de Centură Bucureşti Nord şi viitorul terminal al Aeroportului Otopeni
Guvernul a aprobat indicatorii tehnicoeconomici pentru realizarea unei noi legături între Autostrada de Centură Bucureşti ...
Executivul a aprobat joi indicatorii tehnicoeconomici aferenţi pentru realizarea unei noi legături rutiere între Autostrada de Centură Bucureşti Nord şi viitorul terminal al Aeroportului......
România a importat în această seară energie electrică aproape de limita maximă posibilă
România a importat în această seară energie electrică aproape de limita maximă posibilă
În această seară, importul de energie electrică s-a apropiat de pragul de 3.000 MW putere instantanee în condițiile ...
Daniela Dărăban (ACUE): Sectorul de distribuție a energiei electrice ar trebui să-şi mărească de cel puţin trei ori capacitatea de investiţii pentru a atinge obiectivele fixate pentru 2030
Daniela Dărăban (ACUE): Sectorul de distribuție a energiei electrice ar trebui să-şi mărească de cel puţin trei ori ...
Sectorul de distribuţie a energiei electrice ar trebui să-şi mărească de cel puţin trei ori capacitatea de investiţii, ...
O cooperativă din județul Giurgiu intră în programul exclusiv Grădina Noastră, prin care va livra fructe și legume în magazinele Carrefour
O cooperativă din județul Giurgiu intră în programul exclusiv Grădina Noastră, prin care va livra fructe și legume ...
Carrefour România anunță că o nouă cooperativă, aflată în localitatea Malu Spart, din județul Giurgiu, intră în ...