Poluare în Bucureşti – Ministrul Mediului a cerut şi demisia şefului Gărzii de Mediu Bucureşti
„După cum ştiţi foarte bine, în momentul de faţă, comisarii Gărzii de Mediu din Bucureşti şi din judeţele vecine au o amplă campanie de control la toţi operatorii economici din Bucureşti şi Ilfov pe procesele de ardere şi emiterea în atmosferă a diverşilor poluanţi care afectează calitatea aerului din Bucureşti. În urma informaţiilor apărute în spaţiul public şi a unei implicări nu tocmai eficiente a Gărzii de Mediu Bucureşti în ceea ce înseamnă monitorizarea problemelor de mediu cu care se confruntă Capitala, am solicitat astăzi comisarului general de la Garda Naţională de Mediu schimbarea din funcţie a comisarului şef de pe Bucureşti de la Garda de Mediu”, a declarat Costel Alexe, într-o conferinţă de presă.
În prezent, funcţia de comisar şef al Gărzii de Mediu Bucureşti este ocupată de Viorel Glăman.
În urmă cu două zile, ministrul de resort a solicitat şi demisia conducerii Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Bucureşti, afirmând, în acest context, că „nu este firesc ca cei din conducerea ministerului, când avem astfel de depăşiri (a indicilor de poluare, n.r.), să afle de pe Facebook”.
Pe acest subiect, Costel Alexe a menţionat că „în momentul de faţă, secretarul de stat (din Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, n.r.) are discuţii cu doamna director (a Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bucureşti, n.r.) şi sunt convins că va înţelege, fiind funcţionar public, să facă un pas înapoi”. „Ştiţi că astăzi legea nu permite unui ministru să dea afară un funcţionar public”, a afirmat oficialul.
Funcţia de director general a APM Bucureşti este deţinută de către Simona Aldea.
Context: Duminică şi luni, în Capitală şi în localităţile din proximitate, au fost înregistrate valori extrem de mari de poluare, chiar şi cu 1.000% mai mari faţă de limitele normale. Rețelele de socializare au fost pline de mărturii ale cetățenilor orașului care au postat imagini cu smogul din oraș, sau capturi cu informațiile date de senzorii de măsurare a calității aerului. Ministrul Mediului a convocat luni, 2 martie, o reuniune de urgență cu Garda Națională de Mediu și Agenția Națională pentru Protecția Mediului.
Ministrul Mediului Costel Alexe a explicat luni că gradul de poluare înregistrat în zilele trecute în Bucureşti a fost determinat de un incendiu la Gara de Nord, de arderi de vegetaţie şi de cauciucuri, dar şi de faptul că viteza vântului a fost redusă. Alexe a invocat şi ”activităţi industriale care se desfăşoară în judeţul Ilfov sau în Bucureşti, mai ales noaptea, care dau în atmosferă cantităţi ridicate de poluanţi”. El a precizat că situaţia începe să se normalizeze şi a anunţat că vor avea loc controale, scrie News.ro. Ministrul Mediului a spus că a cerut demiterea conducerii Agenției pentru Protecția Mediului București.
DGPMB: Două persoane au fost reţinute pentru 24 de ore în dosarul privind deversarea deşeurilor
Doi suspecţi au fost reţinuţi, miercuri, pentru 24 de ore, urmând să fie prezentaţi magistraţilor, în urma percheziţiilor efectuate în Bucureşti şi în judeţele Ilfov şi Giurgiu într-un dosar penal privind săvârşirea unor infracţiuni ce aduc atingere mediului.
„De asemenea, la propunerea organelor de cercetare penală, prin ordonanţa Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti, a fost dispusă măsura sechestrului asigurător până la concurenţa sumei de 6.000.000 lei, în vederea acoperirii prejudiciului cauzat prin reconstrucţie ecologică”, informează un comunicat al Direcţiei Generale a Poliţiei Municipiului Bucureşti (DGPMB) transmis AGERPRES.
Sunt efectuate cercetări cu privire la activitatea desfăşurată de două societăţi comerciale şi mai multe persoane fizice, care ar fi colectat, transportat, deversat şi îngropat deşeuri în locuri neautorizate, provocând prejudicii semnificative mediului.
În acest dosar, poliţiştii din cadrul Poliţiei Capitalei – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, sprijiniţi de comisari ai Gărzii de Mediu, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, au făcut, marţi, nouă percheziţii în Bucureşti şi în judeţele Ilfov şi Giurgiu.
„În cursul anului 2019, poliţişti ai Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice au declanşat verificări cu privire la activitatea unor persoane fizice şi juridice despre care existau indicii cu privire la săvârşirea infracţiunilor de colectarea, transportul, valorificarea sau eliminarea de deşeuri, inclusiv supravegherea acestor operaţiuni şi întreţinerea ulterioară a spaţiilor de eliminare, precum şi acţiunile întreprinse de brokeri în procesul de gestionare a deşeurilor, cu încălcarea dispoziţiilor legale în domeniu, care pot provoca decesul ori vătămarea gravă a unei persoane sau un prejudiciu semnificativ adus mediului şi deversarea, emiterea sau introducerea cu încălcarea dispoziţiilor legale în domeniu a unei cantităţi de materiale în aer sau sol care pot provoca decesul ori vătămarea gravă a unei persoane sau un prejudiciu semnificativ adus mediului, aşa cum este prevăzut în Legea nr. 101/2011 rep. pentru prevenirea şi sancţionarea unor fapte privind degradarea mediului”, arată sursa citată.
În cauză a fost desfăşurat un complex de activităţi de cercetare, iar pe data de 3 martie au fost puse în aplicare nouă mandate de percheziţie domiciliară, fiind conduse la sediul Poliţiei Capitalei, pentru audieri, 20 de persoane.
Din datele obţinute a rezultat presupunerea rezonabilă că în perioada iunie – decembrie 2019, administratorii a două societăţi comerciale şi o persoană fizică au dispus colectarea, transportarea şi deversarea sau îngroparea unor cantităţi însemnate de deşeuri în locuri neautorizate, provocând prejudicii semnificative mediului.
Activităţile desfăşurate în cadrul dosarului penal au beneficiat de sprijinul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale.