Conservarea pădurii, aflată în apropierea zonei Wuda din Mongolia Interioară, a fost asemănată cu cea a oraşului italian Pompei.
Cercetătorii au putut să „reconstruiască” aproape 1.000 de metri pătraţi din copacii şi plantele pădurii. Ei au descris ceea ce au descoperit în revista Proceedings of the National Academy of Sciences.
Excavaţiile au scos la lumină trei situri acoperite cu un strat de cenuşă de circa un metru grosime. Întrucât plantele au fost conservate intacte, echipa sugerează că cenuşa a căzut pe parcursul a doar câteva zile.
„Sunt conservate minunat (…) Putem să stăm aici şi să găsim o creangă cu frunze ataşate, şi apoi să mai găsim încă o creangă, şi încă una. Şi apoi găsim trunchiul copacului. Este extraordinar”, a declarat co-autorul studiului Hermann Pfefferkorn de la Universitatea Pennsylvania din SUA.
Echipa a identificat trei grupuri de copaci, de la ferigi joase, până la specii dispărute în prezent, precum copacii Sigillaria şi Cordaites, înalţi de 25 de metri, precum şi specimene dintr-un alt grup dispărut, Noeggerathiales.
Pe baza descoperirilor, echipa a lucrat cu un pictor pentru a realiza o imagine a pădurii dinainte de acoperirea cu cenuşă.