Ponderea întreprinderilor inovatoare a scăzut cu aproape patru puncte procentuale, în perioada 2018-2020 – INS

Ponderea întreprinderilor inovatoare în total întreprinderi a scăzut, în România, cu 3,9 puncte procentuale, în perioada 2018 - 2020 faţă de intervalul 2016 - 2018, arată datele publicate, vineri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).
AGERPRES - vin, 29 iul. 2022, 10:02
Ponderea întreprinderilor inovatoare a scăzut cu aproape patru puncte procentuale, în perioada 2018-2020 - INS

În acelaşi timp, cifra de afaceri a întreprinderilor inovatoare numai de procese de afaceri a fost mai mare cu aproape un punct procentual decât ponderea cifrei de afaceri a întreprinderilor inovatoare bazate numai de produse, scrie Agerpres.

Potrivit sursei citate, aproximativ un sfert din numărul total de salariaţi şi-au desfăşurat activitatea într-o întreprindere inovatoare.

Rezultatele cercetării statistice privind inovarea în întreprinderile din mediul de afaceri, în perioada 2018 – 2020, au evidenţiat faptul că, din totalul de 27.196 de întreprinderi, un număr de 2.900 întreprinderi au desfăşurat activităţi inovatoare, din care 2.750 sunt inovatori de succes, implementând cel puţin o inovaţie de produs şi/sau proces de afaceri. Unul dintre principalii indicatori, ce caracterizează activitatea inovatoare, este raportul dintre întreprinderile inovatoare şi numărul total de întreprinderi din populaţia statistică.

Pentru perioada 2018-2020, calculul acestui indicator arată că ponderea întreprinderilor inovatoare a fost de 10,7%, iar a întreprinderilor non-inovatoare de 89,3%.

Totodată, din totalul întreprinderilor, 4,4% au introdus sau implementat numai produse noi sau îmbunătăţite semnificativ, în timp ce 3,1% dintre acestea au implementat numai procese de afaceri noi sau îmbunătăţite semnificativ. Ponderea întreprinderilor care au avut atât inovaţii de produse, cât şi inovaţii de procese de afaceri a fost de 2,6%.

În funcţie de fiecare tip de inovaţie, din total întreprinderi, 7% au avut cu cel puţin o inovaţie de produs, iar 5,7% au raportat cu cel puţin o inovaţie de procese de afaceri. Din totalul întreprinderilor, 1,5% au fost întreprinderi cu activităţi de inovare nefinalizate sau abandonate.

Pe activităţi economice, întreprinderile din sectorul industriei au fost mai inovatoare, cu o pondere de 10,8% în total întreprinderi din industrie, iar cele din sectorul serviciilor au reprezentat 10,6% din total întreprinderi din servicii.

În activităţile economice ale sectorului industriei, industria prelucrătoare deţine o pondere de 90,7%, restul activităţilor având ponderi mult mai mici: distribuţia apei, salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (5,5%), industria extractivă (2,5%), respectiv producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (1,3%).

De asemenea, în activităţile sectorului servicii, ponderea cea mai mare a întreprinderilor inovatoare, în total întreprinderi ale acestui sector, este deţinută de comerţul cu ridicata – cu 39,4%, urmată de sectorul transport şi depozitare (32,4%), informaţii şi comunicaţii (13,2%), activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (10,5%) şi intermedieri financiare şi asigurări (4,5%).

Datele INS relevă faptul că, în perioada 2018 – 2020, activităţile economice cele mai inovatoare, calculate după ponderea acestora în total întreprinderi din sectorul lor de activitate, au fost cele din: cercetare-dezvoltare (60,5%), activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale) – cu 39,7%, precum şi fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice (26,9%).

Raportat la perioada de referinţă, din totalul întreprinderilor inovatoare de produse, 66,1% au dezvoltat inovaţiile în propria întreprindere, 23,8% din întreprinderi au introdus produse împreună cu alte întreprinderi, 18,1% le-au realizat prin adaptarea sau modificarea bunurilor sau serviciilor dezvoltate iniţial de alte întreprinderi sau organizaţii şi 7,4% au fost realizate în alte întreprinderi.

Totodată, din totalul întreprinderilor inovatoare de procese de afaceri, 81,9% şi-au dezvoltat inovaţiile de procese de afaceri în propria întreprindere, 25,6% au dezvoltat inovaţiile împreună cu alte întreprinderi, 12,3% şi-au implementat inovaţiile prin adaptarea sau modificarea proceselor dezvoltate iniţial în alte întreprinderi, iar 5,3% au avut inovaţii de procese de afaceri dezvoltate de alte întreprinderi.

La nivelul anului 2020, cifra de afaceri a întreprinderilor inovatoare a reprezentat 26,6% afacerile totale ale întreprinderilor. În acelaşi timp, În anul 2020, valoarea totală a cheltuielilor întreprinderilor inovatoare a fost de 5,166 miliarde lei, preţuri curente.

În perioada 2018-2020, aproape o treime (31,3%) din totalul întreprinderilor inovatoare au avut acorduri de cooperare în realizarea inovaţiilor, iar o cooperare mai bună se observă în rândul întreprinderilor mari, cu o pondere de 39,7%.

Cele mai mari ponderi ale întreprinderilor inovatoare în totalul întreprinderilor din regiune, s-au înregistrat în regiunea Bucureşti-Ilfov (20,4%) şi regiunea Nord-Est (11,9%), iar cele mai scăzute ponderi au fost în regiunea Sud-Vest Oltenia (4%) şi regiunea Sud-Est (3,7%). Aceeaşi ierarhie s-a păstrat şi la nivel de IMM-uri inovatoare: în regiunea Bucureşti-Ilfov (19,9%) şi în regiunea Nord-Est (11,5%). Pe de altă parte, cele mai puţine IMM-uri inovatoare au fost în regiunea Sud-Est (3,1%).

Te-ar mai putea interesa și
Proprietarul navei rusești Ursa Major, scufundată în Marea Mediterană, acuză comiterea unui atac terorist (Video)
Proprietarul navei rusești Ursa Major, scufundată în Marea Mediterană, acuză comiterea unui atac terorist (Video)
Scufundarea navei cargou ruseşti Ursa Major în Marea Mediterană a fost cauzată de un "atac terorist", a declarat miercuri compania care deţine nava, relatează AFP şi Reuters, citate de......
China a prelungit cu trei luni ancheta antidumping declanșată împotriva importurilor de brandy și coniac din Uniunea Europeană
China a prelungit cu trei luni ancheta antidumping declanșată împotriva importurilor de brandy și coniac din Uniunea ...
Ministerul Comerțului din China a anunțat miercuri că va prelungi cu trei luni ancheta antidumping asupra coniacului originar ...
Taiwanul respinge din motive de concurență tranzacția prin care Uber preia afacerea Foodpanda de pe insulă
Taiwanul respinge din motive de concurență tranzacția prin care Uber preia afacerea Foodpanda de pe insulă
Autoritățile din Taiwan au blocat tranzacția de 950 de milioane de dolari prin care Uber Technologies preia afacerea Foodpanda ...
INHGA: Cod galben de inundații pe răurile din patru județe, până joi la prânz
INHGA: Cod galben de inundații pe răurile din patru județe, până joi la prânz
Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis miercuri o atenţionare Cod galben de inundaţii pe râuri ...