Ponderea Turismului în PIB a crescut de la 1,5%, la 2,6%, în 2017 – bilanţ

Ponderea Turismului în Produsul Intern Brut (PIB) a crescut de la 1,5%, în 2016, la aproximativ 2,6% în 2017, iar pentru acest an sunt preconizate alte creşteri importante, bazate pe măsurile aplicate în cursul anului 2017, declară fostul ministru al Turismului, Mircea Titus Dobre, într-un comunicat în care prezintă bilanţul ultimului an.
Economica.net - mar, 30 ian. 2018, 09:34
Ponderea Turismului în PIB a crescut de la 1,5%, la 2,6%, în 2017 - bilanţ

‘O mare realizare a anului 2017 este acordarea voucherelor de vacanţă, în valoare de 1.450 de lei, pentru angajaţii din sectorul bugetar. Acest program a fost adoptat la 30.06.2017, prin Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanţă. Actul normativ prevede obligativitatea acordării voucherelor de vacanţă angajaţilor din sistemul bugetar, măsură asumată prin Programul de Guvernare 2017-2020. Calculele care au stat la baza acestei măsuri au vizat întregul sector HORECA, astfel încât s-a pornit de la premisa că cei circa 1,5 milioane de angajaţi din sistemul public vor putea să folosească aceste vouchere doar pentru a cumpăra vacanţe în România, iar cheltuielile suplimentare vor rămâne în sectorul HORECA, prin cheltuieli specifice’, se precizează în documentul citat.

Potrivit fostului ministru al Turismului, o altă realizare a anului trecut este implementarea Master Planului pentru Turism, pornind de la inventarierea şi evaluarea investiţiilor nefinalizate din fonduri europene şi guvernamentale. Cu ajutorul Master Planului, s-au asigurat fondurile pentru finalizarea investiţiilor care reprezintă certitudini pentru dezvoltarea turismului în fiecare zonă unde investiţiile au fost contractate.

Lista proiectelor de investiţii în turism incluse în Master Plan a rezultat în urma analizei grupului de lucru constituit la nivelul Ministerului Turismului, în care au fost cooptaţi experţi de la Ministerul Dezvoltării Regionale, Ministerul Finanţelor, Ministerul Culturii şi reprezentanţi ai structurilor asociative.

‘Grupul de lucru a analizat circa 1.200 de propuneri de proiecte transmise de autorităţile publice locale şi a stabilit criteriile de selecţie/eligibilitate pentru proiecte. Atât activităţile majore, cât şi domeniile prioritare ale master-planului privind investiţiile în turism au fost stabilite pe baza studiului realizat de Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare în Turism, în care a fost cuprinsă şi o inventariere a proiectelor de investiţii în turism dezvoltate în ţara noastră în ultimii ani’, se mai arată în comunicatul Ministerului Turismului.

Documentul aminteşte, de asemenea, faptul că anul trecut a fost adoptată legea pentru garantarea pachetelor de servicii turistice, după un an de analiză a problemelor care afectează în egală măsură turiştii şi agenţiile de turism. Legea 277/28 decembrie a fost publicată în Monitorul Oficial din 4 ianuarie 2018.

‘Măsura răspunde cerinţelor pieţei, precum şi celor ale Comisiei Europene, prin transpunerea noilor norme în domeniu. Măsura nu are ca efect doar protecţia consumatorului, ci şi încurajarea start-up-urilor din turism care erau obligate să plătească prime de asigurare extrem de costisitoare pentru a se putea licenţia prima oară’, subliniază comunicatul de la MT.

Potrivit acestuia, pe structura SC CIT SA, companie deţinută 100% de statul român prin Ministerul Turismului, au fost demarate procedurile privind înfiinţarea primului centru de formare în domeniul turismului la standarde ridicate. Compania a fost autorizată ca formator, urmând să dezvolte împreună cu Şcoala Portugheză de Turism programe de formare profesională la standarde înalte în domeniul serviciilor hoteliere, gastronomie şi alte servicii turistice. Proiectul va demara public în anul 2018.

De asemenea, a fost stabilit cadrul legislativ pentru asigurarea calităţii de angajat pe tot parcursul anului, pentru salariaţii sezonieri cu contract de muncă de cel puţin 6 luni/an – OUG 3/2017.

Pe de altă parte, comunicatul aminteşte şi de definitivarea cadrului legislativ care să stea la baza funcţionării Organizaţiilor de Management al Destinaţiei (OMD) în staţiunile turistice şi alte localităţi de interes turistic, acţiune care a reprezentat o prioritate pentru fostul ministru.

Tot anul trecut, birourile de promovare externă au fost desfiinţate fiind, însă, definită, funcţia de ataşat în turism. Ataşatul de turism va asigura reprezentarea României în străinătate, în domeniul politicii turismului şi promovării produselor şi serviciilor turistice, precum şi a formelor de turism autohtone. Ataşaţii de turism vor avea rang diplomatic şi, pe lângă activităţile de marketing extern specifice destinaţiei turistice România, vor răspunde şi nevoilor turiştilor români aflaţi în dificultate în străinătate.

‘Prin eforturile comune depuse de Ministerul Turismului şi Ministerul Afacerilor Externe, România a recâştigat statutul de membru al Consiliului Executiv al Organizaţiei Mondiale a Turismului şi de vicepreşedinte al Adunării Generale al OMT. Aceste rezultate transformă ţara noastră într-un jucător la nivelul organizaţiei, conferindu-i totodată şi vizibilitate la nivel mondial ca destinaţie turistică’, se precizează în comunicat.

Alte puncte trecute în bilanţul anului trecut sunt programul Primul Centru de Agrement şi elaborarea Legii Turismului.

‘Legea a ţinut cont de câteva aspecte deosebit de importante pentru buna desfăşurare a activităţilor din acest sector al economiei: stabilirea clară a regimului juridic aferent – infrastructurii turistice, în sensul îmbunătăţirii calităţii serviciilor oferite de structurile de primire turistică şi creşterea gradului de satisfacţie a turiştilor care vizitează România; – plajelor, în sensul protejării calităţii acestora şi exploatării responsabile şi în condiţii de siguranţă pentru turişti; – serviciilor publice de salvamar, salvamont şi salvaspeo, astfel încât turistul să fie protejat pe parcursul călătoriei în zonele turistice ale României; – patrimoniului turistic, în sensul stabilirii limitelor de exploatare şi a modului de administrare a resurselor turistice naţionale. Un alt capitol important al Legii Turismului este dedicat Sistemului Informatic de Evidenţă a Activităţii de Turism din România’, se arată în finalul comunicatului.

Începând din 29 ianuarie, noul ministru al Turismului este Bogdan Gheorghe Trif.

Te-ar mai putea interesa și
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie plătită a scăzut uşor, de la 336,31 în octombrie, la 336,18 lei pe......
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, ...
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...