„Categoric, nu. Să fim realişti. Nu se pune problema în 2015. Am impresia (…) că nici măcar Polonia nu îşi mai propune pentru 2015 intrarea în zona euro. Sunt cu nişte criterii de convergenţă mult mai avansate decât România – chiar şi ei au vorbit despre amânarea datei respective”, a spus Victor Ponta într-un interviu acordat adevărul.ro, întrebat dacă 2015 mai este o ţintă credibilă pentru aderarea României la zona euro.
Victor Ponta a declarat că dincolo de criteriile de convergenţă nominale, pe care România începe să le îndeplinească, este foarte important ca ţara noastră să aibă „capacitatea de efort” a celorlalte state.
„Cred că orizontul este undeva 2020, dar mai cred un lucru. Dacă vorbim doar de criteriile de convergenţă nominale – cât la sută deficit, cât la sută datorie din PIB, cât la sută inflaţie – noi ne păcălim. Lucrurile astea putem să începem să le îndeplinim. Păcat că nu vorbim de criteriile reale de convergenţă: cât este venitul mediu al românului faţă de media europeană, care este puterea de cumpărarea, care sunt preţurile. Dacă nu facem lucrul acesta, ar fi o catastrofă să intrăm în euro. Şi aşa sunt ei slăbiţi. Plus că ne distrugem noi economia”, a spus premierul.
Primul ministru şi-a exprimat convingerea că România nu trebuie să renunţe la obiectivul de a adera la zona euro, deoarece acest deziderat va mobiliza şi eforturi pentru atingerea lui.
„Cred că va fi bine pentru România când va face parte din zona euro pentru că, uitaţi-vă, Consiliile europene deja se împart. Consiliul zona euro şi zona ne-euro, unde este Marea Britanie – cu o gândire economică, comercială, total diferită de România – mai este Polonia, eventual, care îşi propune să intre, Danemarca sau încă două-trei ţări care au cu totul alt specific”, a afirmat Victor Ponta.