„Puterea Parlamentului şi atribuţiile sale, conferite prin Constituţie, au fost limitate prin folosirea excesivă de către Guvern a procedurii angajării răspunderii parlamentare. Iar preşedintele României şi-a asumat, în tot acest timp, cât se poate de public, rolul de prim-ministru, impunând agresiv propunerile sale Guvernului, de la modificarea Constituţiei, până la actele normative privind reformarea Educaţiei sau Sănătăţii. Menţionăm faptul că în sistemul constituţional românesc preşedintele nu are astfel de atribuţii. Guvernul a acceptat acest scenariu, transformându-se practic în anexa puterii prezidenţiale”, a argumentat preşedintele PSD, în cadrul unui document transmis grupurilor socialiste şi liberale din PE.
Documentul citat face referire la o serie de acţiuni şi decizii din ultimii doi ani ale puterii cum ar fi comasarea alegerilor, fraudarea votului la Legea pensiilor sau numeroasele angajări de răspundere prin care Guvernul şi-a promovat măsurile.
„Vom continua să informăm partenerii noştri occidentali cu privire la încălcările flagrante ale drepturilor democratice în România. Ca şi în cazul Ungariei, considerăm că şi autorităţile de la Bucureşti au nevoie de un semnal ferm din partea autorităţilor europene, pentru revenirea atitudinii şi acţiunilor acestora din urmă în cadruldemocratic obligatoriu pentru statutul României de stat membru al Uniunii Europene. USL susţine că, în actualul context, singura soluţie de revenire la un climat democratic normal în România o reprezintă alegerile anticipate, care pot da şansa formării unui Parlament legitim şi a unui nou guvern”, conchide documentul.