Conform WSJ, Victor Ponta a admis că a făcut greşeli în gestionarea crizei politice din vară, în contextul în care nivelul investiţiilor străine s-a diminuat, economia a înregistrat scăderi, iar Uniunea Europeană şi Statele Unite au denunţat riscuri la adresa statului de drept.
Ponta a declarat că nici el, nici preşedintele Băsescu nu doresc o nouă criză politică după ceea ce el numeşte o „vară fierbinte”.
„După alegeri, nimeni nu îşi poate permite o nouă criză. Cred că preşedintele va rămâne în funcţie, guvernul va avea susţinerea noului parlament şi vom avea multe lucruri de făcut anul viitor”, a spus Ponta în interviul acordat WSJ.
Referindu-se la posibilitatea ca preşedintele Băsescu să nominalizeze un alt premier după alegerile parlamentare, Ponta a declarat: „Nu se va întâmpla. Chiar şi preşedintele, sunt sigur, va face totul pentru stabilitatea ţării”.
Potrivit WSJ, Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Băsescu, a declarat că şeful statului a spus foarte clar că va desemna un prim-ministru „care să reprezinte interesul naţional”. Oprea a refuzat să spună dacă ar putea fi vorba de Victor Ponta. „Vă pot asigura că preşedintele va lua decizia corectă pentru a avea stabilitate socială şi politică în România după alegeri”.
Întrebat dacă ar schimba ceva din ceea ce a făcut în cursul crizei politice din vară, Victor Ponta a răspuns: „Multe lucruri”.
„Nu am dorit niciodată să export” criza politică „sau să atribui Comisiei Europene o vină care era de fapt a preşedintelui şi a mea. Chiar şi pe parcursul acestei veri fierbinţi, am luptat împotriva ideilor eurosceptice. Am spus: «nu, este problema noastră»”.
Premierul afirmă că, în timpul mandatelor preşedintelui Băsescu, fenomenul corupţiei s-a agravat, promiţând să garanteze independenţa justiţiei. De asemenea, Ponta promite că va demite funcţionarii guvernamentali implicaţi în acte de corupţie sau în alte nereguli.
La capitolul fiscalitate, Ponta anunţă că are în vedere o serie de reforme. Potrivit WSJ, şeful Guvernului promite menţinerea cotei unice de impozitare de 16%, dar doreşte o cotă cuprinsă între 8 şi 12% pentru românii care au venituri mici, cel puţin temporar. Dar totul va depinde de „evoluţia bugetului şi a economiei”.