Ponta anunţă că va discuta cu Mircea Sandu despre o eventuală organizare în Bucureşti a CE 2020
„Dacă putem face ceva la nivel guvernamental, dacă federaţia are nevoie de un anumit tip de sprijin, ca la Festivalul Olimpic al Tineretului European, o fac cu mare drag. Deocamdată, am stabilit doar că ne vom întâlni săptămâna viitoare”, a spus Ponta la Dolce Sport.
El a adăugat însă că trebuie văzute şi costurile pe care le implică o astfel de participare, arătând că, personal, este un pasionat de fotbal, dar că multe sporturi au fost „omorâte” de fotbal, astfel că este necesar ca fondurile să fie împărţite echilibrat.
Comitetul Executiv al UEFA a confirmat, în urmă cu trei săptămâni, că ediţia din 2020 a Campionatului European se va desfăşura în 13 oraşe din Europa, iar acesta se va disputa sub titulatura de „EURO pentru Europa”.
Meciurile vor fi împărţite în 13 pachete diferite, cu 12 pachete normale incluzând cele trei meciuri din faza grupelor şi unul din fazele eliminatorii (optimi sau sferturi de finală) şi un pachet ce include semifinalele şi finala.
O ţară va primi un singur stadion, câte unul pentru cele 13 pachete. Atât semifinalele, cât şi finala, se vor disputa pe un singur stadion.
Fiecare ţară va putea prezenta două stadioane, unul pentru pachetul normal şi unul pentru semifinale şi finală. O ţară poate decide să prezinte acelaşi oraş pentru cele două pachete sau poate desemna două oraşe diferite.
Lucrările la stadioanele înscrise în competiţie pentru desemnare dar care nu există deja pot demara cel târziu în 2016 pentru a putea fi gata în timp util.
Capacităţile minime ale stadioanelor ar trebui să fie: 70.000 de locuri pentru semifinale şi finală, 60.000 pentru sferturile de finală, 50.000 pentru faza grupelor şi optimi. De asemenea, se pot acorda până la maximum două excepţii pentru stadioane cu o capacitate minimă de 30.000 de locuri, însă acestea vor putea fi folosite doar în faza grupelor şi în optimile de finală.
Toate echipele naţionale vor participa în faza calificărilor, astfel încât cele 13 ţări desemnate să găzduiască meciuri nu vor fi calificate automat.
Maximum două ţări gazdă vor fi extrase în aceeaşi grupă (la Euro-2020 vor fi şase grupe a câte patru echipe), acestea având garantate două meciuri pe teren propriu. Pentru fazele eliminatorii, ţările ce vor găzdui meciuri nu vor avea garantate meciuri pe teren propriu.
Pentru faza grupelor, desemnarea componenţelor acestora va fi în funcţie de capii de serie şi tragerea la sorţi. Totuşi, alocarea echipelor ce vor găzdui meciuri în faza grupelor se va face în funcţie de distanţe (de exemplu, dacă va fi fezabil, distanţa de zbor între cele două oraşe să nu fie mai mare de două ore pentru a asigura accesul facil fanilor care se vor deplasa cu maşinile sau alte mijloace de transport).
Echipele participante la Euro-2020 vor putea să-şi desemneze singure unde îşi vor stabili cantonamentul, neavând obligaţia ca acestea să stea în ţările gazdă.
Termenele limită pentru oraşele care vor să găzduiască meciuri sunt următoarele:
28 martie 2013: aprobarea caietului de sarcini.
Aprilie 2013: publicarea caietului de sarcini şi lansarea candidaturilor.
Septembrie 2013: confirmarea formală a oraşelor candidate.
Aprilie/Mai 2014: înscrierea efectivă a dosarelor şi începutul fazei de evaluare.
Septembrie 2014: desemnarea oraşelor gazdă de către Comitetul Executiv al UEFA.
La 7 noiembrie, preşedintele FRF, Mircea Sandu, a declarat că a trimis o scrisoare de intenţie la UEFA pentru ca Bucureştiul să găzduiască, alături de alte 12 oraşe din Europa, meciuri de la Campionatul European din 2020, an în care se vor împlini 60 de ani de la înfiinţarea competiţiei.