„Am discutat cu liderii coaliţiei, pana la 1 septembrie, prin sesiune extraordinară a Parlamentului, vreau sa readoptam Codul fiscal. Pentru că este un Cod discutat cu mediul de afaceri, aprobat de ambele camere, in unanimitate, chiar daca unii acum uita ce au votat acum 3 saptamâni. Nu stiu daca erau in deplinatatea facultatilor electorale atunci când au votat toti. Ziceau ca e un cod liberal foarte bun şi după aia i-a întors cu cheiţa”, a spus Victor Ponta.
Preşedintele României Klaus Iohannis a trimis Parlamentului, pe 17 iulie 2015, spre reexaminare, Legea privind Codul fiscal. Printre alte reduceri de taxe, noul Cod prevede scăderea TVA la 19%.
Noul Cod Fiscal a fost aprobat în parlament luna trecută cu doar două voturi împotrivă şi prevede că de la începutul anului viitor vom avea TVA de 19 procente, faţă de 24 la sută în prezent.
De asemenea, potrivit noului Cod Fiscal, impozitul pe construcții speciale va fi eliminat din 2016. În sectorul microîntreprinderilor cota de impozitare pentru microîntreprinderile fără salariați va fi de 3% . De asemenea se elimină supra-acciza pe benzină, iar dividendele vor fi impozitate cu 5%, faţă de 16% în prezent.
Consiliul Investitorilor Străini (FIC) susţine proiectul noului Cod Fiscal în varianta aprobată de Parlament şi precizează că multe din prevederile noului Cod Fiscal reprezintă un important pas înainte în zona de modernizare şi clarificare a cadrului fiscal românesc.
‘Proiectul noului Cod Fiscal este rezultatul unui efort susţinut al mediului de afaceri din România derulat pe parcursul ultimilor doi ani, împreună cu autorităţile. Considerăm că textul adoptat de Parlament în urmă cu o lună reprezintă o îmbunătăţire substanţială a legislaţiei fiscale din România, care aduce mai multă claritate şi predictibilitate politicii fiscale pe termen mediu şi lung’, se menţionează într-un comunicat al Consiliului Investitorilor Străini.
Companiile membre FIC apreciază iniţiativa de reducere a poverii fiscale din România, fapt ce poate ajuta la creşterea competitivităţii ţării noastre în regiune
În acelaşi timp, consideră ca viabilitatea noilor măsuri fiscale este la fel de importantă deoarece pentru investitori ceea ce contează până la urmă este stabilitatea, predictibilitatea şi transparenţa sistemului fiscal pe termen lung.
‘În acest context, Consiliul Investitorilor Străini consideră necesară păstrarea disciplinei bugetare pentru a nu exista derapaje macroeconomice care să necesite ajustări fiscale ulterioare’, se mai spune în comunicat.
Scrisoare deschisă a profesorilor de economie din România: Nu rataţi relaxarea fiscală!
Mai mulţi profesori de economie din România au semnat o scrisoare deschisă în care cer decidenţilor politici să nu rateze relaxarea fiscală conţinută de Codul Fiscal respins de preşedintele Klaus Iohannis. Citeşte scrisoarea aici.