Ponta: Aprobăm al doilea ajutor de stat pentru Complexul Energetic Hunedoara
‘Vă rog să mergeţi cu ceea ce aprobăm azi, dar să mergeţi şi cu ceea ce ne cer tot timpul şi Comisia şi FMI-ul: să închidem Complexul. Poate ne ajută ei să îl salvăm şi să facem restructurările de care e nevoie. (…) Să mergeţi acolo şi să le spuneţi că facem toate eforturile, dar dacă…aşa se întâmplă că uneori ne distrugem noi’, i-a spus Ponta ministrului Energiei.
Andrei Gerea a precizat că a avut un dialog permanent cu cei de la Hunedoara şi că urmează miercuri să aibă ‘o nouă discuţie cu toţi cei implicaţi – parlamentari, conducători ai judeţului şi mineri’.
Liderul sindical de la Mina Lonea, Vasile Păduraru, s-a legat marţi cu lanţuri de poarta exploatării miniere (EM) şi a intrat în greva foamei, afirmând că este nemulţumit de situaţia economică în care se află Complexul Energetic Hunedoara (CEH) şi de perspectiva companiei.
Gestul liderului de sindicat vine după ce Sindicatul Muntele a înaintat luni o notă de revendicări către Guvern, Preşedinţie şi Prefectura Hunedoara, ca urmare a mitingului organizat, la sfârşitul săptămânii trecute, în Petroşani.
‘Guvernul nu ne-a dat niciun răspuns la problemele cu care se confruntă CEH. Sunt îngrijorat de prezentul şi viitorul CEH. M-am legat cu lanţuri de poarta minei şi am intrat în greva foamei’, a declarat, pentru AGERPRES, Păduraru.
Potrivit preşedintelui Sindicatului Muntele, Petre Nica, protestul spontan al liderului sindical de la EM Lonea a început după ce mina a rămas fără plasa de sârmă folosită la asigurarea tavanului galeriilor din subteran. În aceste condiţii, mai mulţi angajaţi au fost puşi să demonteze marţi un ţarc din plasă metalică aflat în curtea exploatării. Plasa a fost dusă apoi în subteran pentru a fi folosită la asigurarea tavanului minei împotriva unor căderi accidentale de roci.
Petre Nica a mai spus că protestul spontan de la Lonea are loc pe fondul nemulţumirilor şi incertitudinilor existente în rândurile minerilor. Aceştia acuză lipsa materialelor de lucru în subteran şi faptul că acordarea tichetelor de masă a întârziat. În plus, ortacii sunt îngrijoraţi şi de soarta locurilor de muncă.
Liderul Sindicatului Muntele a explicat că pierderile CEH sunt generate de diferenţele dintre costurile de producţie şi preţul de vânzare a energiei electrice, acestea fiind de circa 260 de lei la fiecare megawat (MW).
‘Suntem pe o piaţă a energiei în care producem megawatul cu 380 de lei şi-l vindem cu 120 de lei. Diferenţa dintre preţul de vânzare şi preţul de cost se regăseşte în pierderile pe care le generăm, nu plătim dările la bugetul de stat sau furnizorii. Am rămas fără materiale, fără piese de schimb, cărbunele este tot mai puţin pentru că nu mai avem cu ce asigura locurile de muncă, termocentralele merg şchiopătând într-o piaţă de energie în care încerci să vinzi energia cu un preţ mai bun’, a afirmat Nica.
Potrivit acestuia, este necesar un program ‘serios’ de reorganizare a CEH, în condiţiile neimplicării politicului în actul de conducere al companiei. ‘Cel mai bine ar fi ca politicul să-şi ia mâna de pe conducerea CEH, să fie elaborat şi aplicat un program serios de reorganizare. În momentul în care vom avea un preţ real de producere a MW-ului, acesta să fie sprijinit într-un fel sau altul de statul român’, a spus preşedintele Sindicatului Muntele.
EM Lonea este considerată drept una dintre minele rentabile din cadrul CEH.