El a inaugurat tronsonul de autostradă Bucureşti-Ploieşti, alături de fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, în mandatul căruia au fost începute lucrările.
„Cine zicea că nu avem nevoie de autostrăzi în România a greşit”, a spus Ponta, făcând referire la preşedintele suspendat Traian Băsescu, fost ministru al Transporturilor.
El i-a avertizat pe reprezentanţii Ministerului Transporturilor că sunt responsabili pentru ca ieşirea spre Snagov a autostrăzii să fie finalizată miercuri de către Euroconstruct. Pe autostrada Bucureşti-Ploieşti se va circula pe patru benzi, cu un regim de viteză de maximum 100 kilometri pe oră.
Atenţionat de jurnalişti că tronsonul de autostradă este pus în circulaţie fără ca parcările şi alte facilităţi să fi fost terminate, premierul a apreciat că ar fi fost o greşeală ca punerea în circulaţie să fi fost amânată din acest motiv.
Acelaşi punct de vedere a fost susţinut şi de fostul premier Tăriceanu, care a arătat că parcările şi staţiile de benzină nu sunt obligatorii în această fază.
„Un tronson de 60 kilometri este o distanţă pentru care nu sunt necesare staţii de bezină. Sunt fericit că lucrarea a fost terminată, dar trist că un proiect relativ modest, de 60 kilometri, durează atât”, a spus Tăriceanu.
Primul termen de dare în folosinţă a autostrăzii Bucureşti-Ploieşti a fost anul 2010, finalizarea fiind amânată de mai multe ori.
În urmă cu două săptămâni, premierul Ponta a anunţat că Guvernul va aplica penalităţi în cuantum total de 15 milioane lei firmelor care au depăşit termenul de execuţie a lucrărilor la autostrada Bucureşti-Ploieşti, bani care vor fi folosiţi pentru programele speciale destinate persoanelor cu boli incurabile.
El a arătat că lucrările sunt întârziate şi din cauză că „băieţii deştepţi” au aflat dinainte traseul autostrăzii şi au cumpărat mai multe proprietăţi, cerând acum despăgubiri. Ponta a precizat însă că Executivul va recurge la exproprieri pentru rapiditatea lucrărilor, iar proprietarii vor avea dreptul să acţioneze statul în judecată.
Lucrările la A3 sunt împărţite în două sectoare, Bucureşti-Moara Vlăsiei, unde lucrează consorţiul italian Impressa Pizzarotti/Tirrena Scavi, şi Moara Vlăsiei-Ploieşti, construit de asocierea Spedition UMB/Pa&Co Internaţional/Euroconstruct ’98/Com-Axa.
Valoarea totală a lucrărilor este de 450 milioane euro.