Ponta: Avem oferte pentru autostrada Comarnic-Braşov UPDATED

Economica.net
27 02. 2013
comarnic-brasov_23130100

“Au fost depuse oferte depus oferte, e primul pas. Aici avem de spart un tabu – faptul că niciodată nu s-a încheiat un contract prin concesiune pentru o autostradă. Doar din resurse bugetare nu vom reuşi să spargerea această barieră”, a spus primul-ministru, citat de gandul.info.

Premierul a refuzat să dea detalii despre numărul de oferte, deşi azi la ora 11 a expirat termenul pentru depunerea lor. La ora 12.00, ar fi trebui ca aceste oferte să fi fost deschise, dar Guvernul nu a anunţat încă nimic. “Veţi avea un comunicat oficial”, este tot ce a spus ministrul pentru proiecte de infrastructură, Dan Şova, întrebat de ECONOMICA.NET despre numărul de oferte

Autostrada Comarnic-Braşov este primul proiect de autostradă realizat în concesiune din România, deci va fi şi prima autostradă pe care accesul va fi taxat. În acest sens, Guvernul intenţionează să modifice regimul actual al concesiunii, tocmai pentru a atrage investitori:  în contractul încheiat cu investitorul să fie inclus şi angajamentul ca, dacă investiţia nu este recuperată în cuantumul estimat din taxa pe autostradă, statul să suporte diferenţa de la buget.

„Guvernul va discuta o soluţie legislativă în ceea ce priveşte concesiunea. Concesiunea se face din banii investitorilor, cu taxă pe autostrăzi, însă statul român trebuie să se oblige că plăteşte diferenţa între ceea ce au calculat investitorii că trebuie să obţină ca şi încasări şi ceea ce eventual nu încasează. Altfel, nu vrea nimeni să facă concesiune, iar astăzi vrem proiectul Comarnic-Braşov, apoi va fi Piteşti-Craiova”, au afirmat surse guvernamentale, citate de Mediafax.

Contractul de concesiune pentru execuţia, exploatarea şi întreţinerea autostrăzii Comarnic-Braşov se ridică la 5,3 miliarde de lei, pentru autostrada de 58 de kilometri, potrivit anunţului de licitaţie.

Pentru această sumă, concesionarul se va ocupa de obţinerea finanţării, de proiectare, de obţinerea avizelor, de construcţia propriu-zisă, dar şi de întreţinerea ulterioară a autostrăzii. Autostrada va fi împărţită în două tronsoane, Comarnic-Predeal şi Predeal-Braşov.

De-a lungul celor 58 de kilometeri vor fi amplasate 35 de poduri şi viaducte şi 18 tuneluri în lungime totală de 2,89 kilometri.

Statul a mai încercat de două ori să construiască autostrada Comarnic-Braşov, ultima tentativă având loc în 2010, când câştigătorul licitaţiei, asocierea Vinci (Franţa)-Aktor (Grecia), a renunţat la contract. Grupul elen Ellaktor, din care face parte compania Aktor, a anunţat că a anulat contractul de construcţie a autostrăzii pentru că statul român nu a acceptat anumite clauze, situaţie care a făcut imposibilă asigurarea finanţării. Autostrada avea ca termen de realizare anul 2014. După finalizarea lucrărilor, statul român ar fi plătit în 26 de ani în total 4,8 miliarde de euro.