Ponta, către angajaţii Oltchim: Protestele violente îndepărtează investitorii

 Premierul Victor Ponta a lansat un apel către angajaţii Oltchim să oprească protestele violente, arătând că astfel de acţiuni îi îndepărtează pe investitori şi că societatea din Vâlcea nu poate fi salvată decât cu ajutorul salariaţilor.
Economica.net - mar, 13 nov. 2012, 12:17
Ponta, către angajaţii Oltchim: Protestele violente îndepărtează investitorii

Ponta a afirmat, la Bruxelles, că luni a avut o nouă discuţie cu miniştrii Economiei şi Finanţelor privind situaţia Oltchim şi a explicat că repornirea treptată a combinatului presupune şi un proces de restructurare, deoarece nu toţi cei 3.000 de angajaţi vor avea de lucru imediat, ci doar pe măsură ce sunt redeschise secţiile.

„Mesajul meu pentru angajaţii Oltchim este că restructurăm compania, o curăţăm de căpuşe, asigurăm repornirea şi continuăm discuţiile, chiar în zilele următoare, cu investitorii strategici. Cu cât vor ieşi mai mult în acţiuni violente, cu atât îi speriem mai mult pe cei care vor să investească, inclusiv băncile. Dacă ei îi gonesc pe toţi ajungem la ce este mai rău. Dacă cei care îi atâţă, Roibu şi oamenii lui Boureanu şi Videanu, îi pun să iasă în faţa combinatului, o să-i speriem cu cei cu bani”, a spus Ponta.

El a arătat că o parte dintre secţiile Oltchim au fost repornite, iar săptămâna trecută au existat încasări pentru salarii, dar o banca creditoare a luat imediat banii.

„Putem să-i rugăm, să facem demersuri legale, dar este greu să-i oprim cât timp datoriile vin din trecut”, a spus Ponta.

Întrebat de jurnalişti dacă „va cere capul” ministrului Economiei, Daniel Chiţoiu, Ponta a spus că acesta a repornit unele secţii şi va continua discuţiile cu investitorii, nefiind ministrul cel care îi pune pe angajaţi să sechestreze oficiali locali.

Ponta l-a acuzat din nou pe fostul director general al Oltchim Constantin Roibu că a adus Oltchim în situaţie de faliment.

Aproximativ 400 de salariaţi de la Oltchim au reluat protestele, marţi, în faţa pavilionului administrativ, cerând să le fie plătite salariile restante pentru lunile septembrie şi octombrie şi ca premierul Victor Ponta să vină să le explice de ce Guvernul nu şi-a onorat promisiunile.

Liderul de sindicat al Oltchim, Mihai Diculoiu, a fost împins de câţiva salariaţi, acesta părăsind zona, iar oamenii i-au reproşat că nu îi mai reprezintă şi a contribuit la situaţia economico-financiară actuală a unităţii.

Şi luni aproximativ 400 de angajaţi de la Oltchim Râmnicu Vâlcea au protestat în faţa pavilionului administrativ, pentru că nu şi-au primit salariile pentru lunile septembrie şi octombrie.

Protestele angajaţilor de la Oltchim au început la sfârşitul lunii august, după oprirea producţiei combinatului, din cauza unor datorii de peste 500 de milioane de euro. Oamenii cereau să le fie achitate salariile restante, dar şi fonduri pentru reluarea producţiei. La un moment dat, pe parcursul protestelor, mai mulţi salariaţi au intrat în greva foamei.

Muncitorii au renunţat la proteste după ce au primit asigurări că vor primi salariile restante pe lunile iulie şi august, precum şi bonurile de masă aferente, dar şi după ce au fost anunţaţi că va fi repornită producţia.

Producţia la combinatul Oltchim a fost reluată, la începutul lunii octombrie, la instalaţia de electroliză cu membrană, reprezentanţii companiei spunând atunci că urmează să fie repusă în funcţiune şi electroliza cu catoni de mercur.

La 2 noiembrie, ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, afirma că deocamdată funcţionează 25-30% din combinatul Oltchim, adică lucrează aproximativ 800 de muncitori dintr-un total de circa 2.600, urmând ca în săptămânile viitoare să se ajungă la o capacitate de 60%.

Încercarea de privatizare a Oltchim a eşuat, întrucât Dan Diaconescu, care a câştigat licitaţia pentru pachetul de acţiuni deţinut de stat, nu a plătit suma de 45 milioane euro pentru titluri.

Te-ar mai putea interesa și
Un Moş Crăciun din ciocolată ar putea deveni mai scump. Preţul boabelor de cacao au atins cel mai ridicat nivel din istorie – analiză XTB
Un Moş Crăciun din ciocolată ar putea deveni mai scump. Preţul boabelor de cacao au atins cel mai ridicat nivel din istorie ...
Creşterea majoră a preţurilor la cacao în prima jumătate a acestui an a stârnit temeri că ciocolata va deveni un bun de lux în viitorul apropiat, iar figurinele de Crăciun vor fi nu doar......
La ce trebuie să fie atenți consumatorii când cumpără carne. Recomandări ANPC
La ce trebuie să fie atenți consumatorii când cumpără carne. Recomandări ANPC
Consumatorii trebuie să acorde o atenție sporită atunci când achiziționează produse din carne, atât pentru a se asigura ...
CNAB a finalizat lucrări de modernizare a infrastructurii aeroportuare pe aeroportul Henri Coandă în valoare de 56,6 milioane de lei
CNAB a finalizat lucrări de modernizare a infrastructurii aeroportuare pe aeroportul Henri Coandă în valoare de 56,6 milioane ...
Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (CNAB) a anunțat finalizarea și recepția lucrărilor de modernizare prevăzute ...
S-a semnat contractul de 1,9 miliarde de euro pentru retehnologizarea Unității 1 a centralei nucleare de la Cernavodă
S-a semnat contractul de 1,9 miliarde de euro pentru retehnologizarea Unității 1 a centralei nucleare de la Cernavodă
S.N. Nuclearelectrica și consorțiul internațional Candu Energy Inc. o companie AtkinsRéalis, Ansaldo Nucleare, Canadian ...