Premierul a insistat că românii merg în Vest pentru educaţie şi muncă, nu pentru ajutoare sociale şi a adăugat, în The Times, că marea emigrare s-a petrecut acum jumătate de deceniu.
El a mai spus că va fi de acord cu orice măsură a guvernului britanic de a impune o legislaţie mai dură în privinţa alocaţiilor de sprijin, atâta timp cât nu priveşte exclusiv cetăţenii români.
„Cei mai mulţi români nu merg în Marea Britanie, Germania sau Franţa pentru alocaţii sociale. Merg pentru educaţie – sunt foarte mulţi studenţi – pentru schimburi culturale, pentru muncă, pentru slujbe bine plătite. Este doar o prejudecată că românii vin pentru ajutoare sociale. De aceea şi sunt de acord cu orice iniţiativă a guvernului britanic de a înăspri legislaţia privind ajutoarele”, a spus Ponta în publicaţia amintită.
Ponta a adăugat că valul de ostilitate împotriva imigraţiei, care a cuprins Europa, este rezultatul logic al creşterii şomajului şi al tensiunilor sociale provocate de recesiune. Chestiunile acestea ar fi speculate de politicieni, care au ales să dea vina pe imigranţi pentru problemele interne ale ţărilor lor.
El a punctat că rezultatele unui recent sondaj BBC vin în sprijinul estimărilor guvernului României că nu va urma un val de imigranţi din România în Regat după o liberalizare a pieţei muncii.
Poll-ul, făcut luna trecută de BBC, a arătat că doar 1% dintre români ar căuta de lucru în Marea Britanie în 2013-2014. Pentru bulgari procentul a fost de 4,2%.
Ponta a mai spus că situaţia României oricum se va îmbunătăţi, având fixată intrarea în zona euro în 2019-2020, odată ce sectorul public va fi fost reformat. Însă şi-a arătat îndoiala cu privire la creşterea euro-scepticismului, atât în Marea Britanie, cât şi în sânul altor naţiuni UE.