Ponta: CC cere să scoatem la licitaţie imobilele RA-APPS. Nu vor fi prea mulţi amatori

Economica.net
12 03. 2013
victor_ponta_65591100

Ponta a spus că, în situaţia în care la licitaţie nu se vor prezenta amatori care să achiziţioneze imobilele, pasul al doilea va consta în negocierea cu chiriaşii sau cu cei care au contracte privind imobilele respective. „Avem o mică problemă cu o decizie a CC care ne cere ca în primul rând să le scoatem la licitaţie, pornind de la evaluarea experţilor. E foarte posibil, vorbesc la modul realist, să nu fie prea mulţi amatori de a le cumpăra, pentru că e o perioadă foarte proastă pe piaţa imobiliară. După ce facem acest prim pas, le scoatem, dacă nu se prezintă nimeni, al doilea pas este să intrăm în negocieri, pornind tot de la preţul de evaluare, cu cel care are contract şi stă acolo ca să cumpere” , a spus Ponta.

El a precizat că această situaţie este benefică pentru Guvern, întrucât îşi va încasa banii pe imbile şi nu va mai avea noi cheltuieli.

Ponta a spus că vor fi păstrate imobile RA-APPS doar pentru miniştri, care vor fi obligaţi să părăsească locuinţa în 15 zile, şi se va ţine şi „o mică rezervă” pentru secretari de stat, care vor putea să stea doar maxim 90 de zile.

Premierul a declarat, luni, că săptămâna viitoare va intra în Guvern ordonanţa privind locuinţele RA-APPS, arătând că în aceste vile vor sta doar miniştrii şi secretarii de stat care sunt din provincie, maximum trei luni.

Întrebat cine va sta în aceste vile, Ponta a spus: „Miniştrii, secretarii de stat, doar maximum trei luni, cei care nu sunt din Bucureşti, timp în care trebuie să-şi găsească o locuinţă, toate celelalte încercăm să le valorificăm”.

Regia a decis ca, la începutul lunii martie, să scoată la vânzare un apartament cu şase camere pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, în suprafaţă de 137 metri pătraţi (la acelaşi preţ de pornire ca şi anul trecut, de 194.000 euro), un apartament cu trei camere tot pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, în suprafaţă de 86 metri pătraţi (tot la preţul de pornire de 132.000 euro), un apartament cu patru camere pe Bulevardul Carol, de 104 metri pătraţi (tot de la 90.000 euro) şi un alt apartament cu patru camere, pe Bulevardul Lascăr Catargiu (din nou la 141.000 euro).

Oferta este completată de alte apartamente pe care regia a încercat de asemenea să le vândă anul trecut, tot fără succes, cu menţinerea aceluiaşi preţ, respectiv un apartament cu trei camere pe strada Dimitrie Paciurea, sector 2, de 79 metri pătraţi (tot de la 70.000 euro) şi un apartament cu trei camere pe strada Trestiana, sector 5, de 61 metri pătraţi (din nou de la 74.000 euro).

Noi licitaţii vor fi organizate şi pentru un apartament cu patru camere de pe strada George Enescu de 133 metri pătraţi (de la 156.500 euro), un apartament cu trei camere de 67 metri pătraţi pe strada Constantin Rădulescu Motru (de la 69.000 euro) şi un apartament cu patru camere de 118 metri pătraţi pe strada Emil Pangratti (de la 112.000 euro), toate din Bucureşti.

În lipsă de ofertanţi, RA-APPS va fi nevoită să organizeze o a doua licitaţie şi pentru o cameră de serviciu de 6 metri pătraţi, cu balcon de 3 metri pătraţi, de pe strada Ion Brezoianu, în centrul Capitalei, la 3.300 euro.

Preţurile nu includ TVA.

Anul trecut, pe fondul licitaţiilor eşuate în lipsă de oferte, Guvernul a revizuit în scădere drastică estimarea de venituri obţinute din vânzarea imobilelor aflate în administrarea RA-APPS, de la 706 milioane lei la 296,2 milioane lei.

Secretarul general al Guvernului, Ion Moraru, a declarat însă recent că anul trecut au fost vândute imobile ale RA-APPS în valoare de doar 40 milioane lei şi urmează să continue această operaţiune, arătând că vânzarea a fost cu totul nesemnificativă faţă de obiectivele propuse.

El a arătat că acest lucru a fost cauzat de un ritm nesusţinut al RA-APPS pentru a proceda la vânzare, dar şi de faptul că evaluarea imobilelor s-a făcut la valori extraordinare, mai mari decât preţul pieţei, iar imobilele au fost neatractive.

Lista imobilelor pe care regie le scoate la vânzare a fost aprobată de Executiv la finele anului 2011, dar primele imobile ofertate nu au inclus nici până în prezent active valoroase precum Clubul Floreasca, hotelurile Triumf şi Mara, autorităţile precizând că acestea urmează să fie scoase la vânzare „ulterior”.