Ponta: CE Oltenia să aibă capacitatea de a rezista pe piaţa producţiei de energie pe cărbune în condiţii europene
‘Complexul Energetic Oltenia nu înregistrează datorii către Banca Mondială. Problema este de adaptare pe termen mediu şi lung la realităţile pieţei la care suntem deja interconectaţi regional – capacitatea de a rezista pe piaţa producţiei de energie pe cărbune în condiţii europene. Anul acesta când a fost secetă şi nu a bătut vântul, dacă nu era CEO rămâneam în beznă. Asta e mai greu de explicat la Bruxelles, dar aici oamenii trebuie să înţeleagă, fără CEO şi fără CEH nu mai aveam curent’, a spus Ponta la o conferinţă de presă.
Premierul a mai precizat că are informaţii potrivit cărora anumite ONG-uri doresc închiderea combinatului Azomureş pentru ca ulterior România să importe îngrăşăminte.
‘Anumite ONG vor să închidă Azomureş ca să importăm îngrăşămintele din alte ţări. Nu spunem de unde. Noi încercăm de fiecare dată prin Ministerul Mediului, autorităţile respective, să aplicăm pe de o parte standarde europene, pe de altă parte să nu cădem în ceea ce se doreşte şi anume să nu mai producem nimic în România, nici energie, nici îngrăşăminte, nici nimic şi să le importăm pe toate. Dar e o bătălie zi de zi, e vorba de bani mulţi aici. Din punctul meu de vedere, energia este de departe principala bătălie care se dă pe siguranţă naţională, că nu o să ne atace nimeni (…) cu tancuri şi cu avioane, dar cu energie ne atacă în fiecare zi. Iar în Moldova bătălia tot pe energie se dă, de aia noi ne chinuim să îi legăm la noi cu gazul, cu energia electrică, cu celelalte resurse, că dacă îi taie ceilalţi, s-a terminat’, a conchis Victor Ponta.