„Această măsură nu implică neapărat disponibilizări de personal, ci urmăreşte o eficientizare a activităţii în administraţie. Nu a fost stabilit un termen imediat, de 2-3 zile, deoarece mesajul va fi transmis în teritoriu, către structurile subordonate ministerelor”, au arătat, joi, sursele citate.
Acestea au mai afirmat că un nivel mare al cheltuielilor se înregistrează în administraţie pentru consumabile şi alte produse, precum şi pentru servicii externalizate.
La sfârşitul anului trecut, premierul Ponta a transmis miniştrilor că au ocazia, prin restructurarea Guvernului în vederea stabilirii unei noi configuraţii, să constate care dintre instituţiile actuale au prea mulţi funcţionari angajaţi în ultimii ani ca o „sinecură politică” şi nu fac nimic, pentru a se despărţi de aceştia.
„Vor fi restructurări, reîmpărţiri ale portofoliilor, dar nu se sporeşte numărul de angajaţi nici măcar cu un singur om, dimpotrivă: aveţi ocazia, prin aceste restructurări, acolo unde sunt oameni prea mulţi, care nu fac nimic şi au fost angajaţi în ultimii ani doar ca o sinecură politică, să le mulţumiţi şi să îi trimiteţi la muncă. Nu se angajează niciun om, nu primiţi niciun leu în plus la fondul de salarii”, a spus Ponta miniştrilor, în şedinţa de guvern.
Ulterior, şeful Guvernului a dispus înfiinţarea unui comitet condus de vicepremierul Liviu Dragnea care să propună măsuri pentru „creşterea atractivităţii” funcţiei publice şi eficientizarea utilizării resurselor umane în sectorul public, dar care va analiza şi numărul de personal necesar administraţie.
Noua structură a fost formată din miniştrii Finanţelor, Muncii, Justiţiei, Fondurilor Europene şi Bugetului, incluzându-i şi pe secretarul general al Guvernului şi preşedintele Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici.
Comitetul are ca atribuţii analizarea Legii salarizării unitare, a Statutului funcţionarului public şi a Codului Muncii, în vederea identificării „constrângerilor şi dificultăţilor în implementare”, analizarea numărului de personal necesar pentru realizarea sarcinilor, identificarea domeniilor în care numărul de personal este insuficient, dar şi dezvoltarea unui set de indicatori de performanţă măsurabili în domeniul resurselor umane.
Comitetul analizează situaţia resurselor umane din fiecare minister, instituţie şi autoritate publică şi va prezenta Guvernului informări periodice.
Premierul a declarat de mai multe ori că noua configuraţie a Guvernului nu va presupune creşterea numărului de personal şi de buget în structurile centrale.