‘Important este ca acum Codul fiscal, Codul de procedură să fie în dezbaterea Senatului, să se îndrepte, dacă e ceva de îndreptat. Consiliul Fiscal întotdeauna dă avize negative de când suntem noi. Ei sunt din 2010, au susţinut politica economică a dlui Băsescu, a dlui Boc, au o altă gândire, ce să facem? Din câte ştiu eu, ei şi-au dat aviz negativ şi când am redus TVA-ul la pâine, şi când am redus CAS-ul. Dacă ei gândesc economia aşa cum a făcut-o dl Boc şi dl Băsescu, e normal să nu ne întâlnim pe aceeaşi… Ne respectăm şi cu asta-basta’, a declarat premierul, la finalul unei întrevederi avute la Senat cu reprezentanţi ai coaliţiei de guvernare.
Întrebat despre opinia FMI pe marginea Codului fiscal, Victor Ponta a adăugat că, în calitate de premier, are voie să-şi asume nişte responsabilităţi.
‘Discutăm cu FMI şi cu toată lumea. Aşa a zis FMI şi cu CAS-ul, să nu-l reducem, şi l-am redus şi a fost bine, aşa a zis şi să nu reducem TVA la pâine, şi e bine. Faptul că, de fiecare dată în ultimii trei ani, am respectat absolut toate ţintele de deficit bugetar, de reforme structurale, de creştere economică, de fiecare dată, ei ziceau că o să creştem cu 2, noi am crescut cu 3, astea toate sunt puncte pozitive ‘, a adăugat şeful Executivului.
Iniţiativa Guvernului de a rescrie Codul Fiscal este justificată şi binevenită date fiind modificările foarte numeroase pe care acest document le-a suferit de-a lungul anilor, însă reducerile ample la nivelul taxelor şi impozitelor sunt nesustenabile, reiese din opinia Consiliului Fiscal asupra proiectului de revizuire a Codului Fiscal.
‘Având în vedere probabilitatea extrem de ridicată ca implementarea prevederilor proiectului revizuirii Codului Fiscal să conducă la deviaţii de proporţii de la ţintele bugetare pe termen mediu, Consiliul Fiscal avizează negativ propunerea legislativă’, se arată în opinia citată.
Potrivit Legii Responsabilităţii Fiscale, în cazurile în care se fac propuneri de acte normative care conduc la diminuarea veniturilor bugetare, se va elabora fişa financiară care, potrivit legislaţiei în vigoare, trebuie să îndeplinească cel puţin una dintre următoarele condiţii: să aibă avizul Ministerului Finanţelor Publice şi al Consiliului Fiscal, conform căruia impactul financiar a fost luat în calcul în prognoza veniturilor bugetare şi nu afectează ţintele bugetare anuale şi pe termen mediu, sau să fie însoţită de propuneri de măsuri de compensare a impactului financiar respectiv, prin majorarea altor venituri bugetare.