‘Este important să explic ce ne dorim de la relaţia cu FMI începând cu anul viitor. Dacă Guvernul va negocia bine cu partenerii noştri internaţionali, vom putea obţine o Linie de Credit Flexibilă (FCL – aşa cum are Polonia din 2009). Dacă nu, este posibil să mergem pe o linie de tip preventiv (PLL)’, a postat prim-ministrul pe contul său de Facebook.
Ponta a explicat avantajele pe care le oferă Linia de Credit Flexibilă faţă de acordul de tip preventiv.
‘Diferenţa dintre cele două este că pentru acordul flexibil România trebuie să demonstreze că are fundamente economice foarte puternice iar pentru FCL nu există ‘Prior Actions’ şi criterii de performanţă (în timp ce la PLL existau condiţii aproape la fel ca la acordul Stand-By)’, a susţinut premierul.
O misiune comună de experţi ai FMI şi Comisiei Europene s-a aflat la Bucureşti în perioada 2-10 decembrie, pentru a discuta cu autorităţile române proiectul legii bugetului pentru anul 2015. Reprezentanţii finanţatorilor externi au convenit cu autorităţile române stabilirea bugetului pe anul 2015 pe baza unui deficit bugetar de 1,8% pe cash şi de 1,2% din PIB în termeni ESA (sistemul european de conturi), se arată într-o declaraţie transmisă la încheierea vizitei comune în România a delegaţiei FMI şi CE.
Actualul acord stand-by este cel de-al zecelea acord încheiat de România cu FMI din ultimii 23 de ani. Primul acord de după decembrie 1989 a fost încheiat în 11 aprilie 1991, potrivit paginii de internet a instituţiei financiare internaţionale.