„Decizia finală a fost ca UDMR să nu facă parte din Guvern”, a spus Ponta.
El a precizat însă că îşi menţine decizia privind colaborarea cu UDMR „ca unic reprezentant politic al minorităţii maghiare”.
Întrebat dacă UDMR va primi funcţii de secretari de stat sau şefi de agenţii, Ponta a spus: „Nu se pune problema”.
„Se pune problema în domeniile esenţiale – drepturile minorităţilor, educaţie, cultură – acolo vor fi şi reprezentanţi ai comunităţii maghiare, dar nu se pune problema unei participări politice”, a spus Ponta.
El a spus că susţine decizia USL în privinţa UDMR, deşi şi-a exprimat punctul de vedere în Uniune pe acest subiect.
Conducerea PNL a decis că nu doreşte ca UDMR să participe la guvernare, a anunţat luni vicepreşedintele PNL, Daniel Chiţoiu, care a spus că hotărârea a fost luată în urmă cu două zile. „E o poziţie a PNL că nu dorim ca UDMR să facă parte. (…) Din punct de vedere al PNL, s-a luat o decizie în BPC încă de acum două zile, că nu dorim ca UDMR să participe la guvernare”, a declarat Daniel Chiţoiu.
Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni că subiectul intrării UDMR la guvernare este unul „foarte fierbinte”. El spune că joi şi vineri au fost primite la sediul PSD zeci de telefoane de la cetăţeni de etnie maghiară, care s-au pronunţat în defavoarea intrării UDMR la guvernare.
Preşedintele Traian Băsescu a semnat, luni, decretul prin care Victor Ponta este desemnat în calitate de candidat la funcţia de prim-ministru, pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi listei noului Guvern.