„Delegaţia FMI nu va veni în România până nu avem buget. Nu există o dată fixă a delegaţiei. Delegaţia FMI şi a Comisiei Europene vine la invitaţia Guvernului şi noi nu vom adresa nicio invitaţie decât după ce avem buget şi începem execuţia bugetului, pentru că altfel nu avem ce discuta”, a spus Ponta.
El a adăugat că reprezentanţii FMI nu sunt la dispoziţia „hachiţelor” unui om politic din România, ca să stea pe drum toată ziua între Washington şi Bucureşti, şi că, în lipsa unui buget promulgat, aceştia nu ar avea ce să evalueze de fapt.
„Au fost o dată aici, au bătut palma, ne-am înţeles, am semnat. Deci nu vin acum, nu sunt la dispoziţia hachiţelor unui om poitic din România, toată ziua-s pe drum de la Washington la Bucureşti. Deci nu vor fi la Bucureşti, nu va fi misiune de evaluare decât după ce avem buget şi după ce începem implementarea măsurilor fiscale şi bugetare, pentru că altfel nu au ce să evalueze”, a spus Ponta.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni seară, că a decis să nu aprobe Memorandumul cu FMI, din cauza accizei de 7 eurocenţi la carburanţi. El a menţionat că a informat FMI în legătură cu poziţia sa faţă de problema accizei la carburanţi şi a spus că la vizita delegaţiei Fondului din ianuarie se poate renegocia acest punct.
FMI a comunicat că aşteaptă ca autorităţile române să decidă dacă doresc să modifice măsurile necesare pentru a atinge ţinta de deficit bugetar pe 2014 înainte de a transmite memorandumul Consiliului Executiv al instituţiei financiare internaţionale.
Surse guvernamentale au declarat pentru MEDIAFAX că board-ul FMI va discuta cel mai probabil în luna martie a anului viitor prima şi a doua evaluare a acordului cu România, după ce o misiune a instituţiei financiare se va afla în luna ianuarie la Bucureşti, întrucât scrisoarea de intenţie şi memorandumul convenit în noiembrie nu pot fi analizate fără semnătura preşedintelui ţării.
Consiliul Director al FMI a aprobat la finele lunii septembrie un nou acord stand-by cu România, cu o durată de doi ani, în valoare de 2 miliarde euro, care va fi tratat ca preventiv.
Board-ul FMI a avizat în iunie, cu trei derogări, ultimele evaluări ale precedentului acord. Acordul României cu FMI şi UE, în valoare de 5 miliarde de euro, a fost tratat de autorităţile române ca preventiv, fără să fie trase fonduri, după o înţelegere de tip stand-by de circa 13 miliarde de euro semnată în 2009 şi încheiată în 2011.