Ponta: Despăgubirile costă 8 miliarde de euro, cât pensiile pe 2013

Economica.net
12 03. 2013
ponta_29137900_27226600

Ponta a fost întrebat dacă impozitul de 85% aplicabil drepturilor litigioase n-ar putea fi declarat neconstituţional, în situaţia unei contestaţii la CC din partea PDL.

„Impozitele, după cum ştiţi foarte bine – şi de fapt asta s-a spus totdeauna – impozitele, taxele ţin de atributul suveran al statului, nu afectează dreptul de proprietate şi când s-au tăiat salarii sau pensii dacă le impozitai nu era niciun fel de problemă, pentru că impozitele funcţionează pentru viitor, nu discriminează. Mâine se poate introduce o altă taxă sau o altă cotă şi nu e nimic discriminatoriu”, a explicat Ponta.

Totodată, premierul a afirmat că o eventuală neconstituţionalitate a legii ar putea avea efect asupra plăţii pensiilor până la sfârşitul anului.

„Vreau să văd cine o atacă la Curtea Constituţională, că dacă o atacă cei de la PDL care au adoptat Legea 247 când erau la guvernare mi se pare cea mai mare ipocrizie şi iresponsabilitate. Cu totul despăgubirile, e o evaluare – domnul Ungureanu le evalua la 16 miliarde de euro – noi am mai tăiat din samsarii domnului Ungureanu şi ne-au rămas vreo 8 miliarde. Opt miliarde de euro nu poate da nimeni mâine, nici Guvernul PDL dându-se de trei ori peste cap, nu poate nimeni. Cine vrea să nu adoptăm legea şi să devenim de mâine imediat în situaţia de a plăti opt miliarde de euro… vă spune ce înseamnă: să nu mai dăm nicio pensie până la sfârşitul anului. Vrea PDL chestia asta? Să o spună în Parlament’, a mai afirmat premierul.

Ponta a mai precizat că proiectul de lege urmează să fie transmis în cursul zilei de miercuri, după şedinţa de Guvern, către Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Premierul Victor Ponta a anunţat, marţi, că proiectul privind despăgubirile va fi conturat pe 3 principii, referitoare la faptul că restituirile în bani se vor face pe 7 ani, clădirile retrocedate îşi vor păstra 20 de ani destinaţia actuală, iar drepturile litigioase vor fi impozitate cu 85%.

Ponta a spus că primul principiu prevede că se restituie în natură tot ceea ce se mai poate restitui în natură pe acea procedură în care timp de doi ani se fac restituirile în natură, iar în al treilea an se fac restituiri în echivalent pentru terenuri de la ADS sau din alte zone de unde mai pot fi găsite.

„Probabil propunerea va fi ca restituirile în bani, în numerar, să se facă pe o perioadă de 7 ani”, a adăugat Ponta.

Guvernul intenţionează ca angajarea răspunderii pentru proiectul de lege privind despăgubirea foştilor proprietari de imobile naţionalizate să aibă loc la 19 martie, anunţa recent premierul Victor Ponta.