Ponta despre ANRE: Este inadmisibil să încărcăm facturi şi să nu respectăm condiţiile de privatizare
‘Consider inadmisibil ceea ce se întâmplă de ani de zile – cred că de prin 2007-2008 încoace -, şi anume încărcarea facturilor, nerespectarea condiţiilor de privatizare. Apreciez efortul făcut de organele de urmărire penală, dar nu e suficient să prindem şi să sancţionăm penal doi, trei, patru, cinci oameni vinovaţi. Am văzut că Parlamentul vrea să facă o anchetă foarte clară privind modul în care ANRE şi-a îndeplinit sarcina prevăzută de lege şi de obligaţiile pe care le avem pe plan european, ca să putem să luăm după aceea măsuri legislative şi să întărim controlul pe care ANRE îl face pe toată zona de energie’, a afirmat prim-ministrul în debutul şedinţei de guvern.
De asemenea, şeful Executivului a criticat folosirea unor ‘poziţii de piaţă pentru a pune preţuri mai mari’.
‘Cred că de la acest vârf al icebergului care a fost descoperit de către procurori trebuie să mergem mai departe şi să vedem ce nu funcţionează bine în acest domeniu de ani de zile şi, chiar dacă nu e în subordinea Guvernului, e în subordinea Parlamentului, mai departe noi vom veni cu modificările legislative în sens european, pentru ca ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani să nu se mai întâmple’, a precizat Ponta.
Vicepreşedintele ANRE, Claudiu Dumbrăveanu, şi Florin Gugu, director la Enel, şi Gheorghe Ciubotaru, asociat la SC ElectroAlfa International, sunt cercetaţi de DNA într-un dosar de corupţie.
Anchetatorii susţin că, în anul 2013, Dumbrăveanu, membru al Comitetului de reglementare, a pretins şi a obţinut de la Florin Gugu foloase necuvenite pentru SC ElectroAlfa International, al cărei asociat este Ciubotaru.
Foloasele necuvenite constau în atribuirea a două contracte de execuţie lucrări în valoare totală de peste 407.000 lei, în schimbul îndeplinirii de către Claudiu Dumbrăveanu a unor acte contrare îndatoririlor sale de serviciu, respectiv efectuarea la 21 iunie 2013, 2 şi 3 octombrie 2013 a unor intervenţii, în virtutea funcţiei, pentru avantajarea intereselor Enel, şi anume micşorarea procentului de reducere a tarifelor la energia electrică de la 6% la 1,3%, majorarea unui spor de eficienţă de la 25% la 50% şi informarea Enel despre faptul că un control nu avea la bază o reclamaţie, ci era în programul anual de control.