„În absolut orice ţară dacă dumneavoastră, jurnalist, eu, deputat, sau oricine altcineva vă duceţi la o bancă cu documente false sau vă duceţi la o licitaţie publică şi depuneţi o ofertă falsă, în acea seară ar trebui să dormiţi la Poliţie. Mai puţin situaţia în care, fiind aliatul Partidului Democrat, dar şi marea speranţă de reformă a României, România Dreaptă, cu Dan Diaconescu. Mai puţin această situaţie. M-am aşteptat la cei 20 de procurori care au stat vreo lună de zile aici la Slatina, vizitând frumuseţile judeţului şi transformând judeţul într-o destinaţie turistică, din cei 20 unul singur dacă binevoia să se ocupe de ce se întâmplă la Oltchim nu se mai întâmpla a doua oară. Dar uitaţi-vă, domnul Dan Diaconescu este cu PDL, domnul Sima, cum îl cheamă, e prin insule reci, toată lumea care escrochează şi dă ţepe stă bine mersi. Aici e protecţia politică şi influenţa organelor de cercetare penală a influenţei politice”, a declarat, luni, la Slatina premierul Victor Ponta, citat de corespondentul MEDIAFAX.
Primul-ministru a mai spus că, în ultima lună, a devenit, de nevoie, un specialist în Oltchim şi a comparat combinatul cu un pacient bolnav.
„Am devenit specialist în Oltchim de nevoie, ca şi domnul ministru Chiţoiu, şi am preluat un pacient aflat în stare foarte gravă. Consultantul era angajat de domnul Boc, operaţia, ca să vorbesc în termeni medicali, că sunt şi ministrul Sănătăţii interimar pentru încă câteva zile, operaţia a fost amânată de către Mihai Răzvan Ungureanu, care a murit de frică să nu mai păţească ce a păţit la Cuprumin, şi atunci a lăsat bolnavul Oltchim să intre în fază terminală. A trebuit să facem prima operaţie, aşa cum a fost gândită de ceilalţi, şi dacă mai pot să fac încă o dată paralela în timp ce ne-am apucat de operaţie, a intrat cineva peste noi şi a început să ne stingă lumina, să ne ia instrumentele prin sală”, a afirmat Ponta.
Premierul Victor Ponta a mai declarat că singurul ministru căruia i-a promis că îl pune în funcţie după alegeri este cel al Economiei, Daniel Chiţiu, dacă rezolvă problema Oltchim.
Atenţionat la emisiunea „După 20 de ani” de la PRO TV că „pacientul Oltchim era să moară pe masă din cauza unor mari dificultăţi în timpul operaţiei „, premierul a răspuns că, din fericire, „pacientul” nu moare, dar că şi el poate continua această paralelă medicală cu explicaţia că în timp ce Guvernul vroia să opereze pacientul „a venit unul de la spitalul 9 şi ne-a dat peste mâini”. El a precizat că este vorba doar de o paralelă medicală, fără aluzii.
Premierul a susţinut totodată că cele 1,8 milioane euro prezentate de către Dan Diaconescu reprezentau doar un împrumut restituit de „mama copilului lui Diaconescu” şi a reluat ideea conform căreia „povestea cu Dan Diaconescu” denotă lipsa unui sistem de justiţie care să funcţioneze eficient pentru a sancţiona persoanele care prezintă statului documente false.
Încercarea de privatizare a Oltchim a eşuat, întrucât Dan Diaconescu, adjudecatarul pachetului de acţiuni deţinut de stat, nu a adus dovezi că deţine suma de 45 milioane euro pe care s-a angajat să o plătească pentru titluri.