Întrebat de jurnalişti când va abroga ordonanţa aprobată de Guvernul Boc şi care blochează angajările în sistemul bugetar, impunând angajarea unei singure persoane la şapte posturi vacantate, premierul a afirmat că acest lucru va fi posibil atunci când se va înţelege „cu toţi”.
„Când mă înţeleg cu toţi, că d-aia nu am reuşit s-o abrog, când mă-nţeleg cu toţi să desfiinţăm toate posturile neocupate. Altfel ce se întâmplă ? FMI zice aşa: «Tu deblochezi, nu mai faci 1 la 7 şi începi şi îi angajezi pe toate posturile alea neocupate», ceea ce înseamnă că creştem deodată cu 200.000 de angajaţi. E simplu. Dar acum nu m-am înţeles cu toţi, că nu vor toţi. Ei acum sunt şefi de direcţie. Un şef de direcţie cu zece angajaţi, din care doar patru sunt cu adevărat, şase nu sunt, sunt posturi blocate, şi dacă ei desfiinţează, cum spun eu, posturile blocate, cad şefii. Nu există consens. Îi mai las eu un pic şi până la urmă tot aşa o fac”, a spus Ponta.
În 2009, Guvernul a decis prin ordonanţă de urgenţă, în urma negocierilor cu FMI, să suspende ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante din administraţie şi să permită angajarea unui singur funcţionar la şapte posturi vacantate, excepţii fiind acceptate doar pentru funcţiile de conducere, înalţi funcţionari şi administraţii subdimensionate.
Interdicţia a fost prelungită anual, până în prezent.
În urma ultimelor negocieri cu Fondul Monetar Internaţional, Guvernul a decis să continue şi în următorii ani să reducă numărul de salariaţi în sectorul public, prin angajarea unei singure persoane la şapte posturi vacantate, sistem care va fi însă aplicat cu mai multă flexibilitate pentru ca blocajele generate de lipsa de personal să fie eliminate.
La finele anului trecut, fostul ministru al Finanţelor Florin Georgescu declara că unele ministere sau instituţii ar putea să facă angajări peste nivelul negociat cu instituţiile financiare, dar pe ansamblul personalului bugetar se va păstra regula o angajare la şapte plecări.