Ponta despre Gelu Diaconu: Am văzut că e urmărit din 2002. E urmărit bine dacă de 10 ani îl urmăresc

Premierul Victor Ponta a declarat, referindu-se la cazul secretarului de stat Gelu Diaconu, urmărit penal pentru înşelăciune, că dacă a greşit va fi înlocuit, adăugând ironic: "Îmi dau seama că este urmărit foarte bine dacă de zece ani îl tot urmăresc şi l-au prins în timpul Guvernului din 2012".
Economica.net - vin, 20 iul. 2012, 17:21
Ponta despre Gelu Diaconu: Am văzut că e urmărit din 2002. E urmărit bine dacă de 10 ani îl urmăresc

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri seară, la Craiova, că secretarul de stat în Ministerul Economiei Gelu Diaconu va fi schimbat din funcţie dacă se dovedeşte că a greşit, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Nu cunoşteam cazul. Am văzut la Realitatea TV că este urmărit din 2002 şi îmi dau seama că e urmărit foarte bine, dacă de 10 ani îl tot urmăresc şi l-au prins în timpul Guvernului din 2012. Totuşi, este o diferenţă de 10 ani şi guvernele s-au mai schimbat, consider că este un lucru de zâmbit puţin. Totuşi, dacă a greşit îl voi schimba şi din funcţie. Apreciez vigilenţa faptului că l-aţi descoperit că în anul 2002 a avut o problemă. Acum, dacă cineva a trecut pe roşu acum 10 ani… Când îi prindeţi pe cei din anii ’50 să îmi ziceţi şi mie”, a declarat Victor Ponta.

Secretarul de stat în Ministerul Economiei Gelu Diaconu e urmărit penal din 2011 pentru înşelăciune şi abuz în serviciu, fiind acuzat că în 1996, în calitate de director al Bankcoop Neamţ, ar fi falsificat un contract de credit, Parchetul ICCJ analizând în prezent posibilitatea preluării dosarului.

„Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie analizează posibilitatea preluării dosarului aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi, în care procurorii efectuează cercetări faţă de numitul Diaconu Gelu Ştefan, în prezent secretar de stat în Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri. În cauză, procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi au dispus, la data de 20.04.2011, începerea urmăririi penale faţă de învinuitul Diaconu Gelu Ştefan sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave, fals intelectual şi uz de fals, precum şi împotriva învinuiţilor Pascal Valentin, Coroamă Dumitru Corneliu şi Aniţei (Pascal) Brânduşa Elena sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave”, se arată într-un comunicat al Parchetului ICCJ remis, vineri, agenţiei MEDIAFAX.

Potrivit documentului, din probatoriul administrat în cauză, până la acest moment al urmăririi penale, a rezultat că Gelu Diaconu, în calitate de director al Bankcoop – Sucursala Neamţ, împreună cu trei salariaţi ai băncii, care sunt şi ei învinuiţi în dosar, au falsificat un contract de credit încheiat în octombrie 1996, între aceştia şi partea vătămată B.I.C., ca reprezentant al unei societăţi comerciale, „prin subsituirea (scriptică) garanţiilor imobiliare cu care garantau respectivul contract de împrumut, în sensul includerii frauduloase a unor bunuri imobile cu regim de bun propriu, în categoria garanţiilor”. În condiţiile în care creditul contractat de societate nu a fost achitat, banca a trecut la executarea garanţiilor.

La rândul său, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi, Carmina Pascal, a declarat, vineri, pentru corespondentul MEDIAFAX că acţiunea împotriva lui Diaconu a început în urma unei plângeri depuse în 2002, prejudiciul calculat la vremea respectivă ridicându-se la aproximativ 100.000 de dolari.

„În anul 2002, o persoană a făcut plângere penală împotriva mai multor angajaţi ai Bankcoop Neamţ, printre care şi Ştefan Diaconu. Tot în 2002, Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi a dat soluţia de neîncepere a urmăririi penale. În 2010, partea vătămată a făcut plângere la soluţie, care i-a fost respinsă. Ulterior, persoana respectivă s-a adresat instanţei, care a dispus reluarea cercetărilor. În aprilie 2011, Parchetul a decis începerea urmăririi penale”, a declarat prim-procurorul Carmina Pascal.

Gelu Ştefan Diaconu, preşedinte al Autorităţii Naţionale a Vămilor în Guvernul Tăriceanu, a fost numit secretar de stat în Ministerul Economiei în 10 iulie, prin decizie semnată de premierul Victor Ponta.

Gelu Ştefan Diaconu a lucrat, în perioada aprilie 1997-februarie 2001, ca director general adjunct al Direcţiei Generale a Vămilor, iar ulterior a ocupat un post de director general adjunct al Direcţiei de soluţionare a contestaţiilor din Ministerul Finanţelor.

În februarie 2005, el a fost numit preşedinte al Autorităţii Naţionale a Vămilor de premierul Tăriceanu.

Te-ar mai putea interesa și
Echipa de rally-raid Dacia Sandriders, pe locurile 3, 6 și 16 după prologul Dakar 2025
Echipa de rally-raid Dacia Sandriders, pe locurile 3, 6 și 16 după prologul Dakar 2025
Prologul ediției din 2025 a raliului Dakar s-a încheiat astăzi după parcurgerea primilor kilometri din traseul total de 7.726. Echipa de rally-raid Dacia Sandriders are două echipaje în Top 10....
Conflict diplomatic între Polonia şi Ungaria, la inaugurarea oficială a preşedinţiei poloneze a UE
Conflict diplomatic între Polonia şi Ungaria, la inaugurarea oficială a preşedinţiei poloneze a UE
Autorităţile poloneze au refuzat să-l invite pe ambasadorul Ungariei la gala de inaugurare oficială a preşedinţiei ...
UE ar trebui să plafoneze preţul gazelor la 60 de euro pentru un MWh – Ministrul Energiei din Italia
UE ar trebui să plafoneze preţul gazelor la 60 de euro pentru un MWh – Ministrul Energiei din Italia
Uniunea Europeană ar trebui să prelungească măsură de urgenţă vizând plafonarea preţului gazelor naturale şi să ...
Rezervele valutare ale BNR au crescut cu 3,96%, până la 62,135 miliarde euro, în 2024
Rezervele valutare ale BNR au crescut cu 3,96%, până la 62,135 miliarde euro, în 2024
Rezervele valutare ale Băncii Naţionale a României totalizau 62,135 miliarde de euro la finele lunii decembrie 2024, în ...