Ponta, despre Pungeşti: Nu vom accepta să se încalce legea. Acţiunile jandarmilor, legale
„Cred că România poate fi o ţară democratică şi puternică dacă toţi respectăm legile şi dacă nu acceptăm – şi nu vom accepta – ca 20, 30, 50, 70 de oameni să încalce legea. Acolo e vorba despre o proprietate privată. Cei de la Chevron îşi pun gard, îşi păzesc o propietate privată. Şi dacă era vorba de proprietatea privată a oricărui om din această ţară, chiar şi de terenul de la Nana, tot la fel procedam, şi anume dacă veneau nişte oameni care ocupau ilegal un teren trimiteam forţele statului ca să aplice legea”, a spus Ponta.
El a subliniat că a fost informat cu privire la acţiunile jandarmilor la Pungeşti şi a afirmat că acestea au fost sută la sută conforme legii.
„Deci, în această ţară trebuie să se aplice legea. De asta sunt jandarmii, pentru momente în care trebuie aplicată legea împotriva celor care nu vor să o respecte şi cred că Ministerul de Interne şi Jandarmeria au procedat foarte corect. În rest, dezinformările, mortul care a înviat, acum iar moare, au trecut, gata. Cred că ne-am lămurit”, a spus Ponta.
Premierul a precizat că a doua problemă legată de acest subiect priveşte independenţa energetică.
„În ultimele zile e mare entuziasm pentru cum ne unim cu Moldova, şi e foarte bine. Nu ar fi în primul rând important să fim independenţi energetic şi să putem sprijini şi Moldova să fie energetic independentă? Dacă noi publicăm în presa din România interesele unor firme din Est de a-şi vinde gazele în România, şi ca România să nu aibă gaze proprii, cum ajutăm Moldova?”, a spus Ponta.
El a precizat că România trebuie să vadă care este interesul său naţional.
„Ideea de a fi independenţi energetic, de a asigura consumul atât al României cât şi al Moldovei din resurse proprii e un proiect naţional atât de important, încât, cu tot respectul pentru cei 20, 50, 100 de oameni mai înfierbântaţi, cred că trebuie să aplicăm legea şi să vedem care e interesul naţional al României în acest domeniu”, a spus Ponta.
Şeful Jandarmeriei Române, Mircea Olaru, a declarat, luni, că în urma incidentelor de la Pungeşti, judeţul Vaslui, o persoană a fost amendată cu 500 de lei, iar pentru alte şase au fost întocmite dosare penale, pentru blocarea intenţionată a unui drum.
Mircea Olaru a adăugat că „în niciun moment” jandarmii nu au folosit gaze lacrimogene, bastoane sau alte mijloace din dotare împotriva protestatarilor de la Pungeşti. El a precizat că în zona Pungeşti sunt mobilizaţi 250 de jandarmi.
Şeful Jandarmeriei Române a mai spus că cei 100 de protestatari de la Pungeşti au fost somaţi legal să deblocheze drumul de acces către proprietatea companiei care vrea să exploreze gaze de şist în zonă, oamenilor cerându-li-se să permită accesul utilajelor pe terenul companiei. Unii dintre localnici au deblocat drumul, în timp ce alţii au refuzat, rămânând în continuare pe carosabil. În aceste condiţii, oamenii „au fost ridicaţi” de jandarmi şi duşi la Poliţie pentru a fi identificaţi.
Potrivit lui Olaru, aceeaşi persoană care a protestat şi în 16 octombrie, respectiv fostul primar din localitate Costică Spiridon, a blocat drumul cu maşina personală, apoi şi-a abandonat acolo autoturismul.
„A fost îndepărtată maşina de pe carosabil, iar bărbatul a fost dus la sediul Poliţiei, ulterior el ajungând la spital din cauza unor probleme de sănătate mai vechi”, a mai spus şeful Jandarmeriei Române, precizând că acesta nu se află momentan pe lista persoanelor sancţionate.
Mircea Olaru a mai declarat că intervenţia a fost filmată şi că în urma vizionării „materialului de probă” este posibil ca sancţiunile să fie extinse şi la alte persoane.
Şeful Jandarmeriei a precizat că un jandarm a fost transportat la spital după ce s-a rănit la un picior, iar o autospecială a fost avariată, fiind spartă luneta cu pietre.
Aproximativ 30 de persoane au reclamat intervenţia în forţă a jandarmilor, luni dimineaţă, la Pungeşti, oamenii spunând că au fost ridicaţi şi urcaţi în dube, în timp ce pe drumul judeţean din zonă Jandarmeria a montat garduri, drumul find blocat în totalitate.
În acest timp, compania Chevron a adus utilaje în perimetrul în care ar urma să fie instalată sonda pentru explorarea gazelor de şist.
Localnicii care stau în tabăra de la Siliştea-Pungeşti au susţinut că luni dimineaţă, în jurul orei 04.30, jandarmii au intervenit în forţă şi i-au urcat în dube pe uni dintre ei, oamenii spunând că, în total, au fost ridicate de către jandarmi 30 de persoane. O parte din protestatari susţin că au fost agresaţi de jandarmi şi că ar fi fost loviţi inclusiv cu bastoanele de către forţele de ordine.
La rândul lor, reprezentanţii Jandarmeriei spuneau că aproximativ 100 de persoane au blocat drumul judeţean, iar misiunea jandarmilor a fost „să asigure un climat de normalitate la Pungeşti”.
Doi dintre protestatari au fost preluaţi de ambulanţe şi transportaţi la Spitalul Judeţean din Vaslui.
Potrivit reprezentanţilor Serviciului Judeţean de Ambulanţă, una dintre persoane – Costică Spiridon, fostul primar din Pungeşti din perioada 2000-2004 – a suferit o lipotimie în urma unui atac de panică, iar cel de al doilea protestatar transportat la spital – un bărbat de 42 de ani – acuza dureri în piept.
Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Vaslui a precizat că unul dintre bărbaţi a fost deja externat.
„Fostul primar are o coastă ruptă, însă nu pune probleme din punct de vedere chirurgical. El a fost adus la spital după ce a leşinat. Starea lui este stabilă şi urmează să fie evaluat şi de un neurolog pentru a stabili dacă nu are şi alte afecţiuni. Cel de-al doilea pacient nu are probleme medicale, el fiind şi externat”, declara managerul SJU Vaslui Ana Rinder.
Reprezentanţii Chevron au anunţat, luni dimineaţă, că la ora 7.00 au fost începute lucrările de amenajare a drumului de acces spre terenul concesionat de companie în zona localităţii Siliştea-Pungeşti din judeţul Vaslui.
„Chevron poate confirma că şi-a reluat operaţiunile în perimetrul Siliştea din judeţul Vaslui. Chevron intenţionează să realizeze exclusiv acivităţi de explorare, folosind tehnologii convenţionale în perimetrul EV-2 (n.r. – Bârlad), conform permiselor pe care le-am obţinut la începutul lunii octombrie 2013. Prioritatea noastră este să desfăşurăm aceste activităţi într-un mod sigur şi responsabil faţă de mediul înconjurător, în baza acordurilor de mediu pe baza cărora operăm. Chevron îşi reiterează angajamentul de a avea relaţii constructive şi pozitive cu comunităţile unde îşi desfăşoară activitatea şi de a continua dialogul cu publicul interesat, comunităţile locale şi autorităţile, despre proiectele sale”, se menţionează într-un comunicat de presă al Chevron.
În 3 octombrie, Chevron a obţinut autorizaţie de construire pentru amplasarea în judeţul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autorităţi pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliştea.
Aproximativ 500 de persoane au protestat, în 16 octombrie, în zona localităţii vasluiene Siliştea, comuna Pungeşti, unde compania Chevorn intenţionează să amplaseze prima sondă de explorare a gazelor de şist în judeţul Vaslui.
Localnicii au blocat atunci drumul judeţean Vaslui – Gârceni pentru a nu permite utilajelor firmei angajate de compania petrolieră să pătrundă în perimetrul luat în concesiune pentru amplasarea sondei de explorare. După protestele din octombrie, localnicii au amplasat corturi şi un vagon de dormit, unde o parte dintre ei au stat şi pe timpul nopţii, zona fiind numită „tabără de rezistenţă de la Pungeşti”.
Ulterior, reprezentanţii companiei Chevron şi-au retras specialiştii de pe suprafaţa de teren deţinută la Siliştea.