În 2015, creşterea economică va depăşi 4%, cu un an agricol bun, potrivit Guvernului.
„Creşterea este sănătoasă, vine din industrie şi servicii, dar anul acesta şi-au revenit şi construcţiile. Cu un an agricol bun depăşim 4% în 2015. La anul devine fezabilă o rată de creştere economică de 5%, din nou printre cele mai mari din UE”, se arată în materialul prezentat marţi în parlament de primul ministru şi distribuit presei.
Produsul Intern Brut a crescut în primul trimestru, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cu 4,2%.
„Creşterea economică de 4-5% se va menţine o perioadă mai mare de timp fiind mai degrabă organică, nealimentată de fluxuri de capital speculativ, susţinut de creditare matură, un proces de augmentare însoţit de reducerea masivă a ritmului de creştere a datoriei publice, inflaţie la nivel minim record ş.a.m.d.”, se spune în prezentare.
De asemenea, creşterea economică se simte în buzunarul cetăţeanului, potrivit şefului Guvernului.
„Cresterea economica ne-a permis cresterea puterii de cumparare a salariului mediu de 6,4% aprilie 2015 / aprilie 2014 si a pensiilor cu 3%. Luand in considerare reducerea TVA la alimente la 9% si cresterea salariului minim din iulie vom putea duce cresterea puterii de cumparare aproape de 10% in anul 2015”, promite premierul.
Guvernul estimează şi că necesarul de finanţare al datoriei publice va scădea cu circa 10 miliarde de lei anul viitor faţă de acest an şi cu aproape 17 miliarde de lei în 2017 faţă de 2015, ca urmare a reducerii deficitelor bugetare şi a costurilor mai mici de finanţare, odată cu creşterea credibilităţii României pe pieţele financiare internaţionale.