„Ei au preluat aşa, foarte ideologic, că liberalii nu pun taxe. Oamenii de dreapta pun taxe, şi Merkel este de dreapta. Din păcate, la noi e un pic fetişizată povestea asta cu cota unică, eu am întrebat întotodeauna în glumă „Dacă facem cota unică 50%, e bună cota unică ?” De fapt, problema nu este de cotă unică, ci de fiscalitate redusă şi ca, într-adevăr, în anumite momente să nu împovărezi şi mai mult, în special în zona privată, într-o perioadă de criză economică (…) O să discutăm, am rezolvat o sută de lucruri, acum nu am rezolvat unul dintre ele”, a spus Ponta la RTV.
El a arătat că nu toate politicile fiscale au fost coordonate şi a apreciat că poate partenerii de guvernare „sunt mai sensibili” decât el la atacurile publice pe tema impunerii a uneii noi taxe.
Premierul a precizat însă că subiectul nu este închis şi că o altă soluţie, dar de durată, decât cea a supraimpozitării temporare este elaborarea unei noi legislaţii în domeniul bugetar care să includă şi companiile de stat, variantă care însă, în opinia premierului, poate genera probleme de neconstituţionalitate, deoarece companiile funcţionează după principiul economiei de piaţă.
„Constituţional este pentru un stat să pună taxe. Să plafoneze salariile într-o companie care funcţionează….”, a adăugat Ponta.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, că ideea supraimpozitării veniturilor bugetarilor sau a celor din mediul privat a făcut obiectul discuţiilor din USL şi a fost respinsă de liberali, apreciind că nu crede că subiectul va mai fi reluat.
El a precizat că au existat discuţii pe acest subiect şi în timpul Guvernului Ponta I, în contextul găsirii unor soluţii pentru a fi acoperite nevoile bugetare, şi că nu are niciun „indiciu” că premierul sau altcineva din USL ar dori să readucă subiectul în discuţie.