Ponta, despre trecerea la euro: Ultimii trei ani ne dau curaj şi optimism că putem să îndeplinim acest obiectiv

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, după întâlnirea cu vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, comisar european pentru moneda euro şi dialog social, că ultimii trei ani dau 'curaj şi optimism' României că îşi poate atinge obiectivul de aderare la zona euro. Autorităţile române au stabilit ca ţintă aderarea la zona euro anul 2019. Bogdan Olteanu, viceguvernator al BNR a spus că acest obiectiv presupune un proces de convergenţă solid şi serios. "Estimările noastre sunt că trebuie să creştem PIB/ locuitor la paritatea puterii de cumpărare cu cel puţin 10 procente procentuale pentru a fi suficient de competitivi în interiorul Uniunii Monetare", a declarat Olteanu.
Economica.net - mie, 08 apr. 2015, 11:10
Ponta, despre trecerea la euro: Ultimii trei ani ne dau curaj şi optimism că putem să îndeplinim acest obiectiv

‘Un obiectiv ambiţios, care presupune eforturi susţinute şi care va implica instituţiile publice, guvernatorul Băncii Naţionale, preşedintele României, Guvernul, Parlamentul, dar şi un efort al întregii societăţi româneşti, un efort pe zona economică şi socială, pentru ca România să fie capabilă cu adevărat să fie un membru puternic al zonei euro şi să aibă o economie capabilă să reziste la competiţia din zona euro. Ultimii trei ani ne dau curaj şi optimism că putem să îndeplinim acest obiectiv’, a declarat premierul Ponta, la Palatul Victoria.

El a asigurat Comisia Europeană şi toţi partenerii internaţionali că guvernul pe care-l conduce se angajează să respecte toate obligaţiile privind aderarea la zona euro şi a arătat că acestea, ‘până la urmă’, sunt în favoarea României, fiind obligaţii care ţin de echilibrul bugetar, de alocarea tuturor stimulentelor pentru creştere economică într-un mod raţional şi de politici macroeconomice pe termen mediu şi lung, scrie Agerpres.

‘Toate măsurile pe care le vom lua în continuare, în cadrul noului Cod fiscal, a celorlalte politici economice, vor ţine cont de realitate şi de sustenabilitatea acestora. La fel de adevărat este, însă, că România, chiar şi cu o medie de 3% creştere economică, o medie foarte bună raportată la restul UE, este departe de a atinge standardele economice şi sociale medii ale Europei. Deci, noi trebuie să mergem cu viteză mai mare pentru a recupera aceste decalaje.(…) România nu trebuie să mai ajungă niciodată în situaţia din 2010-2011.(…) Este o situaţie pe care trebuie să o evităm şi pe care putem să o evităm, luând măsuri atente, sustenabile şi bine gândite. Din acest punct de vedere, cred că trendul pozitiv al economiei româneşti poate să continue într-un ritm susţinut şi că obiectivul nostru de aderare la zona euro, aşa ambiţios cum este, poate fi atins printr-o bună colaborare, în primul rând cu instituţiile europene (…) şi printr-o bună colaborare la nivel naţional, între toţi factorii decizionali şi toţi reprezentanţii societăţii’, a mai declarat premierul Victor Ponta.

Olteanu, BNR: Avem nevoie de o creştere cu 10 pp a PIB/locuitor, până în 2019, pentru aderarea la zona euro

‘România s-a angajat să adere la zona euro în 2019. Asta presupune un proces de convergenţă solid şi serios. Estimările noastre sunt că trebuie să creştem PIB/ locuitor la paritatea puterii de cumpărare cu cel puţin 10 procente procentuale pentru a fi suficient de competitivi în interiorul Uniunii Monetare’, a declarat Bogdan Olteanu viceguvernatorul BNR.

În opinia sa, din punct de vedere macroeconomic, România este în cea mai bună poziţie de până acum, dar această poziţie a fost obţinută cu eforturi şi cu costuri semnificative. ‘Avem cifre solide în spatele efortului de recuperare’, a precizat Olteanu, referindu-se la ajustarea deficitului extern din ultimii ani, evoluţia produsului intern brut şi plata datoriilor, scrie Agerpres.

‘România aproape a terminat de rambursat împrumutul de la instituţiile financiare internaţionale contractat în anul 2009, cu menţinerea rezervelor valutare la un nivel ridicat, de peste 30 de miliarde de euro’, a subliniat viceguvernatorul BNR.

Referitor la situaţia geo-politică din regiune, oficialul BNR susţine că România nu a fost direct afectată de conflictul din Ucraina. Mai mult, Bogdan Olteanu crede că ţara s-a confruntat cu mai multe probleme din cauza crizei din Turcia decât în cazul crizei din Ucraina, în pofida apropierii geografie. De asemenea, faptul că multe dintre exporturile de produse agro-alimentare destinate Rusiei au fost redirecţionate, din cauza embargoului, către România, a ajutat la scăderea inflaţiei în ţara noastră.

Ponta: Cred că vom adera la zona euro în 2019

Victor Ponta a declarat în şedinţa de Guvern din 25 martie că speră că România va intra în zona euro în 2019.

Premierul Ponta a declarat anul trecut că adoptarea de către România a monedei euro în 2019 este un obiectiv ambiţios, dar posibil, el arătând că economia românească trebuie să fie capabilă să reziste competiţie din zona euro, ceea ce înseamnă îndeplinirea tuturor criteriilor de convergenţă.

Preşedintele Klaus Iohannis a spus la reuniunea informală a Consiliului European de luna trecută (februarie 2015) că a subliniat că România îşi doreşte să adopte moneda europeană.

Guvernatorul BNR a declarat la sfârşitul anului trecut că România a ajuns la macrostabilitate şi îndeplineşte toate cele cinci criterii de convergenţă din Tratatul de la Maastricht, însă cu toate acestea nu poate adopta moneda euro peste doi ani.

Bucureştiul este deja în zona euro, dar România este trasă în jos de zonele „Las Fierbinţi” – Isărescu

România va putea intra în zona euro abia după ce o autostradă va trece Munţii Carpaţi, pentru a permite şi dezvoltarea altor zone decât câteva enclave unde s-au concentrat investiţiile străine, Bucureştiul fiind pregătit să treacă la euro, dar este tras în jos de Las Fierbinţi, a declarat guvernatorul BNR Mugur Isărescu anul trecut.

‘Convergenţa reală se măsoară foarte complicat, nu este doar PIB pe locuitor ci şi repartizarea dezvoltării pe teritoriul ţării. Nu poţi intra în zona euro doar cu Bucureştiul, ci trebuie să intri cu toată ţara şi trebuie să evaluezi şi consecinţele. În clipa în care am intrat în zona euro se cam egalizează preţurile. Un bucureştean suportă mai bine o creştere a preţului la pâine, nici nu mănâncă prea multă pâine, dar la 100 de kilometri de Bucureşti se cam mănâncă pâine’, a mai spus guvernatorul BNR.

Lazea, BNR: Nu poţi intra în zona euro cu oameni care nu înţeleg ce citesc. Educaţia trebuie să fie piatra de temelie

Educaţia ar trebui să reprezinte piatra de temelie pentru dezvoltarea României, în perspectiva aderării la zona euro, pentru că nu poţi adera la euro cu oameni care nu înţeleg ce citesc, susţine economistul şef al Băncii Naţionale a României, Valentin Lazea.

Te-ar mai putea interesa și
Cancelarul german Olaf Scholz, după o discuție cu Trump: Mi-a lăsat impresia că are o poziţie mai nuanţată față de războiul din Ucraina decât ceea ce presupunem
Cancelarul german Olaf Scholz, după o discuție cu Trump: Mi-a lăsat impresia că are o poziţie mai nuanţată față ...
Viitorul preşedinte republican al SUA, Donald Trump, are ''o poziţie mai nuanţată'' cu privire la Ucraina şi la războiul acesteia cu Rusia decât cea sugerată de ideile care îi sunt......
Lenovo raportează venituri de 17,9 miliarde de dolari pentru trimestrul II din anul fiscal 2024/2025, în creștere cu 24%
Lenovo raportează venituri de 17,9 miliarde de dolari pentru trimestrul II din anul fiscal 2024/2025, în creștere cu 24%
Lenovo Group Limited a prezentat rezultatele obținute în cel de-al doilea trimestru al anului fiscal 2024/25, raportând ...
Cancelarul Karl Nehammer dă asigurări că nu va îngheța nimeni în case în Austria, după ce Gazprom a sistat livrările de gaze ca urmare a unei dispute comerciale cu OMV
Cancelarul Karl Nehammer dă asigurări că nu va îngheța nimeni în case în Austria, după ce Gazprom a sistat livrările ...
Austria îşi va menţine politica de sprijin faţă de Ucraina şi are constituite suficiente rezerve de gaze naturale, ...
Impact Developer & Contractor a înregistrat venituri de 137,9 milioane de lei în primele nouă luni din 2024, în creștere cu 29%
Impact Developer & Contractor a înregistrat venituri de 137,9 milioane de lei în primele nouă luni din 2024, în ...
Impact Developer & Contractor S.A., primul dezvoltator imobiliar listat la Bursa de Valori Bucureşti, raportează venituri ...